Luboš Kastner: Restaurace budou mizet hlavně z venkova

  7:30
Restauratéři zažívají horší časy než za covidu. V našem pořadu Impulsy Honzy Benešovského to prohlásil zástupce malých podnikatelů v pohostinství Luboš Kastner. Kvůli rostoucím nákladům plánuje v Česku skončit téměř pětina restaurací. Podle Kastnera se to týká především provozů na vesnicích a menších městech.

ilustrační snímek | foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Restauratér ve vysílání popsal, že podnikatelé v gastrobyznysu se teď musí naučit pracovat s novou ekonomickou realitou. „Nejhorší je ta vytěsněná ziskovost. Vy se můžete přizpůsobit, ale musí vám něco zbývat. A ono z toho podnikání v gastronomii moc nezbývá. Proto nemáme rezervy a suroviny prostě nezlevňují, což nám dělá velké starosti. Energie samozřejmě také nezlevňují a nebude. Nevíme, co bude, jistota chybí a máme před sebou těžké měsíce,“ vysvětlil Kastner s tím, že se nediví výsledkům posledních průzkumů hovořících o možném konci až pětiny restauračních zařízení v Česku.

Podniky ve velkých městech především zachraňuje silná konkurence. „Provozovatele to nutí přinášet novinky a lepší služby. Ten host se ve městech má opravdu lépe než před lety.“ Na vesnicích ale restaurační zařízení doplácejí především na klesající zájem o pivo. „Lidé se naučili konzumovat doma, kupují si i docela levné pivo z obchodů, naučili se otevírat sudy v garážích, a to bohužel ničí malé podnikatele na vesnicích, protože vlastně ani nemají co nabídnout.“

Kastner předpokládá, že nejvíc budou zavírat průměrné podniky cílené na širokou masu strávníků. Boj mezi podniky se podle jeho názoru rozdělí na kvalitní a levné.

Poslechněte si rozhovor ze záznamu: