Hospody se připravují na znovuotevření

  9:18
Na čepované pivo by si Češi mohli opět dojít už v pondělí. Podmínkou je přesunutí země do 3. pásma protiepidemického systému PES.

ilustrační snímek | foto: Impuls.cz

Spolumajitel sítě restaurací Luboš Kastner potvrzuje, že restaurace se na otevření připravují už delší dobu. Chystají suroviny, meníčka, vytvářejí plány služeb, některé nabírají nové brigádníky. 

Za všechny majitele restaurací doufá, že konečný verdikt ohledně otevření restaurací padne co nejdříve, aby měli provozní dostatek času na doladění všech hygienických požadavků.„Očekáváme velký zájem a potřebujeme zajistit, aby se ten stav nezhoršil a nebyli jsme nucení znovu zavřít,“ vysvětluje majitel restaurací. 

Podle něj je proto zásadní, aby podniky zajistily především bezpečný provoz. Ten s sebou nese hlavně dodržování všech vládních hygienických pravidel.„Proto jsme společně s Českým svazem pivovarů a sladoven vymysleli koncept Bezpečná restaurace. A nám, jako restauratérům, teď musí jít v první řadě o bezpečnost. Byznys přijde, pokud budeme bezpeční,“zdůrazňuje Luboš Kastner. 

Ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová říká, že v restauracích se má podle společného kodexu bezpečná restaurace dodržovat pravidlo 3 S. To doplňuje vládní hygienické nařízení 3 R. „To znamená pravidelné čištění stolů, důsledné vymývání sklenic a dodržování skupin u stolů v souladu s vládním požadavkem,“vysvětluje Ferencová. Kodex bezpečná restaurace už podepsalo na 200 tuzemských provozoven a jejich seznam je na internetu. 

Cílem iniciativy je přitáhnout do hospod opět lidi bez toho, aniž by se museli obávat nákazy. Vzhledem k maximální možné 50% obsazenosti restaurací by si lidé měli před návštěvou hospody raději udělat rezervaci. Pokud se restaurace příští týden otevřou, u stolu budou moci sedět pouze 4 osoby. Otevírací doba bude ve 3. stupni PES končit ve 22 hodin.

Autor: Markéta Imlaufová, Rádio Impuls