Rybí maso se u Čechů objevuje na talíři jen výjimečně, jeho spotřeba zůstává podprůměrná

  10:14
Češi opomíjejí rybí maso. Zatímco světový průměr je konzumace až 20 kilogramů ryby na osobu ročně, v tuzemsku jsou to necelá čtyři kila.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Od roku 1961 se spotřeba ryb v Česku prakticky nezměnila. Nabídka rybího masa se ale přitom za poslední léta mnohonásobně zvýšila. Tajemník agrární komory Jan Doležal si to vysvětluje vyšší cenou, ale i pro mnoho lidí složitou přípravou rybího masa. „Třeba kapr je ryba, která má těch kostí více, což kuchaře ale hlavně konzumenty odrazuje. Raději si dají filé nebo nějakou náhradu a té rybě se úplně vyhýbají. Myslíme si, že je to špatně.“

Kvalitou masa to přitom podle Rybářského sdružení České republiky není. „Máme tu výhodu, že naše rybníky jsou historické bohatství, jsou nesmírně kvalitní. Ty ryby v nich rostou až čtyři roky, to se pak všechno projeví na kvalitě masa, která se rovná v podstatě bioproduktu,“ říká zástupce ředitele sdružení Martin Urbánek.

Rybářské sdružení usiluje o další kampaň na podporu konzumace domácích sladkovodních ryb. Zafinancovat by se mohla z evropských peněz, nebo s pomocí ministerstva zemědělství. Zatím ale chybí politická vůle.

Poslechněte si reportáž ze záznamu:

Autor: Vít Zábranský