Pivovary prospívají životu v obcích a městech

  11:41
Shodují se na tom odborníci z oboru i z cestovního ruchu a ekonomové. Šéf České a moravské pivovarnické akademie Pavel Borowiec Rádiu Impuls řekl, že existence pivovaru prokazatelně obci dodává sebevědomí a možnosti.

Šéf České a moravské pivovarnické akademie Pavel Borowiec | foto: Alan Hejma, Impuls.cz

Borowiec dádá příklad z poslední doby: „Nedávno se opravoval pivovar ve Frýdlantu. Vzniklo tam kongresové centrum, hraje se tam divadlo. Je to záchrana budovy, která byla zchátralá, spadla by a nyní dostala nový život. Další příklady – zámecký pivovar v Českém Rudolci, pár kilometrů od rakouských hranic, penzión, velký sál. U Příbrami v Podlesí je nádherný malý pivovar, kde se schází celá vesnička na předměstí Příbrami. Takových příkladů je neskutečná řada...“ raduje se Pavel Borowiec.

Pivovary stavějí a obnovují obce a především soukromníci. Každý rok tak vznikne na 50 nových pivovarů. Pavel Borowiec tvrdí, že v Česku je ještě místo pro 200 až 300 nových, především minipivovarů. Už dnes jich je přitom na 300.

Celý rozhovor s Pavlem Borowiecem si můžete poslechnout ze zvukového záznamu níže:

Autor: