iDNES.cz

Česneková čokoláda i zmrzlina. V Buchlovicích uspořádali ojedinělý festival

  16:02,  aktualizováno  16:02
Všudypřítomná vůně česneku se nesla sálem Buchlovického zámku, když se zahajoval 21. ročník ojedinělého festivalu, který je věnovaný této zelenině. „Z česneku se dá udělat prakticky všechno,“ zmínil hlavní organizátor festivalu František Hrňa.

„Holdujeme česneku, od jara do zimy, nejlepšímu léku, přátelé rozmilí!“ zní refrén Česnekové hymny, která v zaplněném sále na úvod zazněla. Připíjelo se česnekovým zákysem a zajídalo česnekovým koláčem.

„Pokud jde o pochutiny, je tady tradiční česneková čokoláda, bude i česneková zmrzlina. Návštěvníci mají možnost ochutnat 11 realizovaných česnekových receptů,“ doplnil Hrňa.

Speciality se nabízely návštěvníkům v zámku a jeho blízkém okolí, kuchaři jich připravili přes pět tisíc kusů. Velmi chutná byla mozzarella obalená v ochucené rýži a česnekových lupíncích. Decentní pak vařená kukuřice v česnekovém prachu. Naopak výraznější chuť měly nakrájené tortilly s hovězím masem, pečeném na česneku. Delikátní byla česneková čokoláda. Velmi chutné italské placky z fermentovaného těsta s česnekovým olivovým olejem a česnekové limoncello, což je původně ovocný likér.

Česnek bylo možné ochutnat i na sladko

To, že sladká i ostrá chuť jdou dohromady, potvrdily nadýchané lívance s česnekovou smetanou. Působivý byl konfitovaný česnek s pečenými bramborami či kuřecí popcorn, obalený ve směsi česneku a čedarového prachu. Zajímavá potom byla česneková zmrzlina.

„Jednohubky tvoří česnekové bagety a česneková pomazánka, ať už na základě tvarohu nebo papriky,“ potvrdil kuchař Jiří Rezek, spoluautor většiny zmíněných pochutin. To byla jedna část festivalu.

Druhá a hlavní se odehrála v zámeckém parku, kde byly desítky stánků, z toho asi 40 s česnekem, který prodávali výhradně tuzemští pěstitelé. „Původně to bylo tak, že jsme s kolegou chtěli upozornit na to, že je náš česnek skutečně velmi kvalitní a nemusíme ho dovážet z Číny a podobných destinací. Každá naše kuchařka vám řekne, že místo pěti stroužků čínského česneku stačí dát jeden český,“ popsal Hrňa.

Připravený byl i bohatý kulturní program

Na pódiích k tomu hrály a tancovaly folklórní soubory. Nabízelo se občerstvení, některé dokonce i bez přísady česneku. Ale ani to nebylo vše. Tradiční součástí festivalu jsou hry, například čichací. Spočívá v tom, že soutěžící se zavázanýma očima dostane k identifikaci 14 vzorků, například tabák, citron, cibuli a samozřejmě česnek.

„Je to tom, aby si ověřil své čichové schopnosti a posoudil, jak je na tom s čichovou pamětí,“ přiblížil Hrňa. Ještě oblíbenější bývá mistrovství v plivání česneku na trávě, což odkazuje na slavný Wimbledon. Nejlepší borci dokážou stroužek vyplivnout do vzdálenosti přes 11 metrů. Jde zřejmě o zcela unikátní klání, které nemá ve světě obdoby. I samotný festival česneku je mimořádný, Hrňa ví pouze o konkurenci v Turecku a USA.

Autor:
zpět na článek