„Holdujeme česneku, od jara do zimy, nejlepšímu léku, přátelé rozmilí!“ zní refrén Česnekové hymny, která v zaplněném sále na úvod zazněla. Připíjelo se česnekovým zákysem a zajídalo česnekovým koláčem.
„Pokud jde o pochutiny, je tady tradiční česneková čokoláda, bude i česneková zmrzlina. Návštěvníci mají možnost ochutnat 11 realizovaných česnekových receptů,“ doplnil Hrňa.
Speciality se nabízely návštěvníkům v zámku a jeho blízkém okolí, kuchaři jich připravili přes pět tisíc kusů. Velmi chutná byla mozzarella obalená v ochucené rýži a česnekových lupíncích. Decentní pak vařená kukuřice v česnekovém prachu. Naopak výraznější chuť měly nakrájené tortilly s hovězím masem, pečeném na česneku. Delikátní byla česneková čokoláda. Velmi chutné italské placky z fermentovaného těsta s česnekovým olivovým olejem a česnekové limoncello, což je původně ovocný likér.
Česnek bylo možné ochutnat i na sladko
To, že sladká i ostrá chuť jdou dohromady, potvrdily nadýchané lívance s česnekovou smetanou. Působivý byl konfitovaný česnek s pečenými bramborami či kuřecí popcorn, obalený ve směsi česneku a čedarového prachu. Zajímavá potom byla česneková zmrzlina.
„Jednohubky tvoří česnekové bagety a česneková pomazánka, ať už na základě tvarohu nebo papriky,“ potvrdil kuchař Jiří Rezek, spoluautor většiny zmíněných pochutin. To byla jedna část festivalu.
Druhá a hlavní se odehrála v zámeckém parku, kde byly desítky stánků, z toho asi 40 s česnekem, který prodávali výhradně tuzemští pěstitelé. „Původně to bylo tak, že jsme s kolegou chtěli upozornit na to, že je náš česnek skutečně velmi kvalitní a nemusíme ho dovážet z Číny a podobných destinací. Každá naše kuchařka vám řekne, že místo pěti stroužků čínského česneku stačí dát jeden český,“ popsal Hrňa.
Připravený byl i bohatý kulturní program
Na pódiích k tomu hrály a tancovaly folklórní soubory. Nabízelo se občerstvení, některé dokonce i bez přísady česneku. Ale ani to nebylo vše. Tradiční součástí festivalu jsou hry, například čichací. Spočívá v tom, že soutěžící se zavázanýma očima dostane k identifikaci 14 vzorků, například tabák, citron, cibuli a samozřejmě česnek.
„Je to tom, aby si ověřil své čichové schopnosti a posoudil, jak je na tom s čichovou pamětí,“ přiblížil Hrňa. Ještě oblíbenější bývá mistrovství v plivání česneku na trávě, což odkazuje na slavný Wimbledon. Nejlepší borci dokážou stroužek vyplivnout do vzdálenosti přes 11 metrů. Jde zřejmě o zcela unikátní klání, které nemá ve světě obdoby. I samotný festival česneku je mimořádný, Hrňa ví pouze o konkurenci v Turecku a USA.

