iDNES.cz

Personálu nemocnice uvařil kuchař Paulus, dva tisíce porcí byl jeho rekord

  6:58
Na pikantním dýňovém kari s cizrnou a kokosovým mlékem si mohli nedávno pochutnat zaměstnanci Fakultní nemocnice Olomouc, do jejíhož stravovacího provozu dorazil jako host český michelinský kuchař Roman Paulus. Pozval ho ředitel největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě, dorazit by měla i další velká jména tuzemské gastronomie.

Známý kuchař naservíroval zmíněné jídlo, k jehož přípravě byly použitý chilli papričky, zázvor, citronová tráva nebo limetkové lístky, hned ve dvou variantách – s krůtím plátkem nebo pečeným tofu. Vytvořil si při tom i nové osobní maximum, co se týče kvantity.

„Máme dnes 2 200 porcí tohoto pokrmu, takže to bude můj životní kariérní rekord. Za to jsem rád, netušil jsem, že se mi něco takového ještě podaří,“ nastínil ve videu, které fakultní nemocnice z netradiční akce zveřejnila.

„Kdybychom dělali třeba deset porcí, tak bychom v relativně malém hrnci smíchali vše dohromady, ale tady to uděláme tak, že budeme mít zvlášť omáčku, zeleninu a cizrnu. Míchat to budeme až na poslední chvíli, aby se porce podařilo rovnoměrně rozdělit,“ popsal Paulus.

„Jinak by se při výdeji z jednoho velkého kotle mohlo stát, že by na dně zbyla samá cizrna a nedostávalo se květáku. Se zkušenostmi mými a místních kuchařů, kteří jsou tu na to zvyklí, to ale nějakým způsobem zvládneme,“ dodal.

V rámci akce nazvané Na podzim vaří šéfové dorazí do nemocniční „kuchyně“ příští měsíc i další známé jméno české gastronomie – Přemek Forejt. Podle ředitele Romana Havlíka, který za celým nápadem i jeho uskutečněním stojí, už se navíc hlásí i další zájemci.

„Jejich osobní účast a autorský vklad jsou určitým poděkováním kolektivu našeho stravovacího provozu. Víme, že svou práci dělají skvěle a fakt, že se k nim přidávají dobrovolně a rádi opravdoví mistři jejich oboru, je toho dalším důkazem,“ uvedl Havlík, který se při servírování speciálního menu také postavil za výdejní pult.

„Zároveň i pro renomované šéfkuchaře může být vaření v kuchyni pro stovky strávníků ve specifickém zdravotnickém prostředí zajímavou zkušeností,“ míní.

Autor:
zpět na článek