„Je zřejmé, že tam došlo k několika pochybením, za která budeme udělovat sankci. V jaké výši, ale zatím není možné říct,“ vysvětlila ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) ve Zlíně Eva Sedláčková.
Nemocnice už dostala rozhodnutí hygieniků a teď má 15 dnů na to, aby proti němu podala námitky. S těmi se pak KHS vypořádá a udělí sankci. Pravděpdobně nebude v řádech tisíců korun, ale vyšší. Zákon o ochraně veřejného zdraví připouští až třímilionovou pokutu.
Po několika testech je jasné, že prvotní odhad odborníků byl správný. Pacienti i personál se nakazili z masa podávaného k obědu.
„V odebraném vzorku kuřete s rýží byla potvrzena Salmonella enterididis, která je identická s kmenem vykultivovaným z klinických materiálů nemocných,“ konstatovala mluvčí KHS Vendula Ševčíková.
První případy salmonelózy se v nemocnici objevily v polovině března. S nákazou se potýkaly především pacientky na gynekologicko-porodnickém oddělení, urologii a na dětském oddělení.
Střevní potíže, bolesti břicha a teploty se objevily také mezi zaměstnanci, a to napříč odděleními. Počty postupně rostly a z původních necelých třiceti nakažených se vyšplhaly na 68.
V ČR jsou čtyři tuny polské drůbeže se salmonelou, polovina je už snědená |
Hygiena ihned po oznámení nařídila dezinfekci kuchyně i likvidaci masa. „Okamžitě jsme zavedli opatření, aby se taková situace neopakovala. A vyvodíme také osobní odpovědnost u některých zaměstnanců, zatím jim byly uděleny pouze výtky,“ potvrdil mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.
Nemocnice posílila také kontroly rozmrazování masa a jeho tepelné úpravy a zvažuje i nákup kamer a jejich umístění do prostor, kde se připravují pokrmy.
Případem se zabývá i policie
Případem se zabývá i zlínská policie, která po výskytu nákazy přijala také trestní oznámení. Podle mluvčí Moniky Kozumplíkové kriminalisté událost nadále prověřují, zabývat se v nejbližších dnech budou i právě aktuálním rozhodnutím hygieniků, které pro ně bude důležitým podkladem.
Salmonelóza je infekční střevní onemocnění, které vyvolává průjem, bolesti břicha, bolesti hlavy i zvýšenou teplotu nebo horečku. Bakterie se mohou k člověku dostat kontaminovanou potravinou.
„Platí, že pokud je dodržený předepsaný teplotní režim při vaření, tak bakterie nepřežije. Teplota se u masa měří v jádře, například v případě kuřecího stehna u kosti. Bezpečná teplota je 75 stupňů Celsia po dobu deseti minut,“ vysvětlil už dříve Miroslav Jaroš, ředitel odboru hygieny výživy KHS.