Hosté se do restaurací vracejí jen pomalu, podniky musí našetřit na zimu

  16:38
Restaurace mají otevřené vnitřní prostory i zahrádky, zákazníků je ale ve Zlínském kraji zatím málo. Lidé také hromadně ruší velké oslavy a akce. Zlepšení se čeká až koncem léta.

Také ve Zlíně začaly znovu fungovat zahrádky restaurací, kaváren či cukráren. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Během koronavirové epidemie poslali zaměstnance domů a pracovali ve třech lidech. „Bylo to jako před šestadvaceti lety, kdy jsme tady začínali,“ usmála se Zuzana Baťová ze zlínské Hospůdky U Kovárny.

Před třemi týdny už otevřeli aspoň zahrádku a od minulého týdne i vnitřní prostory. Jenže přicházejí převážně štamgasti, kteří už během nouzového stavu občas dorazili pro oběd s sebou. Běžní zákazníci se vracejí jen pomalu. Pořád mají obavu z nákazy.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají pacientům a návštěvníkům.  (29. května 2020)
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření. Návštěvníky by mělo znovu po bezmála třech měsících uzavření kvůli koronaviru přivítat 5. června 2020. IQPark se otevře již 1. června 2020. Snímek ukazuje zakrývání jednoho z exponátů, které nebude možno z hygienických důvodů dočasně používat. (28. května 2020)

„Lidé jsou zatím opatrní. Bavím se i s dalšími hospodskými ve Zlíně a všude je to stejné. Na zahrádku si sednou, ale dovnitř se jim moc nechce,“ líčí Baťová.

Firmy působící v pohostinství stále počítají škody, které způsobil covid-19. Podle analytického projektu Evropa v datech platili Češi před epidemií za stravování v restauracích průměrně 1300 korun měsíčně. A před březnovým vyhlášením nouzového stavu utráceli o třetinu více než před rokem.

„Odráželo to velmi vysokou spotřebitelskou důvěru, růst mezd a nízkou míru nezaměstnanosti. Nicméně během karantény došlo k prudkému propadu, a to na polovinu loňských čísel,“ uvedl David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Částečně pomohlo otevření letních zahrádek, provoz podniků ale nezachránily. Více než dvouměsíční výpadek příjmů byl citelný. „Když z milionového obratu najednou spadnete na 150 tisíc korun, je to znát,“ podotkl Tomáš Kamenský, majitel zlínské restaurace Vyhlídka.

Hospody ze dne na den přišly nejen o běžné obědy, na které lidé chodili, ale také o nasmlouvané akce pro větší počet hostů.

„Málokdo teď uspořádá oslavu u nás, spíše si ji lidé udělají doma na zahradě,“ prohodil Michal Juřena, jednatel restaurace U Dvou slunečnic ve Zlíně.

„Pod restaurací máme salonek pro 35 lidí, který má samostatný vchod i WC, takže pro rodiny je ideální. Jenže lidé se pořád bojí někam chodit. Přitom uvnitř máme všude dezinfekci, mezi stoly jsou rozestupy,“ popsal Kamenský.

Další zima bude pro spoustu podniků rozhodující

Mnozí zákazníci se v posledních týdnech naučili brát si jídla s sebou z výdejového okénka nebo si objednat dovoz domů. A stále se toho drží. Hospody však musely srazit cenu jídel dolů a nevydělají ani na nápojích.

„Rozvozy nám narostly, což je fajn. Odpoledne přijde starší klientela posedět na kávu nebo na pivo či víno, na oběd nebo večeři se jim však tolik nechce,“ zmínila Magda Slámová, provozní vsetínské restaurace Na Špici. Koronavirovou krizi tady využili k dokončení letní zahrádky, kterou otevřou tento týden.

Bary a hospody také stále nemohou počítat s turisty a cizinci. Doplácejí na to v Kroměříži, která je vyhlášeným výletním cílem. „Turisté chybějí, běžně sem jezdí hlavně Slováci a Poláci. Málo je zatím i cyklistů. Celkově mi to připadalo, jako kdyby byl zimní provoz,“ konstatoval majitel tamějšího Radničního sklípku Filip Janda.

Soukromé společnosti rovněž omezují schůzky či výjezdní porady, které často spojují s obědem v restauraci. Právě na tento typ zákazníků se specializuje zlínská Koliba U Černého medvěda. Během epidemie měla zavřeno a oproti loňsku je na třetině denních tržeb. Prázdné jsou i hotelové pokoje, které v budově má. I tady je cítit výpadek hostů ze zahraničí.

„V běžném režimu se nám často ozve nějaká firma, že potřebuje velký stůl pro pracovní oběd. Nemáme ani meníčka, lidé k nám chodí na steaky a drahé maso. To si ale nedají na zahrádce nebo nevezmou s sebou do nosiče. Chtějí mít u jídla klid a komfort,“ vysvětlila jednatelka Marta Pivodová.

Restaurace nyní čekají velmi důležité týdny. Při pěkném počasí mívají vysokou návštěvnost a vydělají na zimní provoz, který je naopak slabší.

„Potřebujeme, aby se byznys zase rozjel a mohli jsme si našetřit na přežití zimy. Tam se bude lámat chleba. Teď se ještě mnohé podniky zahojí a zkusí to, ale příští rok trh prořídne,“ odhaduje Janda.

Otázkou je, jak rychle se změní mentalita zákazníků. „Část z nich bude počítat každou korunu. Větší ekonomická krize ještě nenastala,“ řekla Baťová. „Spousta lidí si teď zvykla péct doma pečivo a mnozí chlapi, kteří v životě nedrželi v ruce vařečku, se naučili vařit. Možná jim to vydrží i nadále, ale spíš si myslím, že jim bude scházet společenský kontakt.“

Normální stav se tak může vrátit až za několik měsíců. „Aktuální vývoj naznačuje návrat k předkrizovému chování až někdy na přelomu léta a podzimu. V Praze a dalších centrech, která stojí na zájmu zahraničních turistů, bude nižší poptávka přetrvávat i kvůli omezení cestování,“ doplnil ekonom Navrátil.

Autor: