Alena Filípková se den co den vracívá z chřibských lesů s nepořízenou. Tak špatný rok předsedkyně mykologického klubu Salaš nepamatuje.
„O víkendu jsem našla jen pár oschlých holubinek a to je celé,“ povzdychne si zkušená houbařka.
Ani mapa výskytu hub, kterou pravidelně zpracovává Česká mykologická společnost, nevěstí nic dobrého.
„Podobná situace panuje v celé republice. Jsou jenom malé ostrůvky, kde lze houby najít,“ říká Filípková.
Houbařům je přáno každý rok méně. Kvůli nedostatku vláhy v lesích vysychají potoky a prameniště, úrodné podhoubí mizí.
„Připomíná to spíše Saharu než lesy. Krátké bouřky nepomohou. Ani na vlhčích místech v hlubokých žlebech letos nic neroste,“ popisuje Filípková.
Podle ní navíc hrozí, že houbařské sezoně už odzvonilo a ani podzim to nemusí zachránit.
Mykolog: Špičkové podmínky čekám od poloviny září
Přesto stále existují místa, kde se houby najít dají. Člověk jen musí mít trochu štěstí a spokojit se s menší druhovou rozmanitostí.
„V Hostýnských vrších, části Beskyd a Javornících byly v červnu nadprůměrné podmínky pro růst hub. Rostly zejména hřib dubový a smrkový, křemenáče či holubinky. Objevily se ale i vzácné druhy,“ popsal známý český mykolog Jiří Polčák.
Ten má na letošní houbařskou sezonu celkově optimističtější pohled.
„Je pravda, že chybí spodní vody a houby mizí i kvůli lesům devastovaným kůrovcem. Ale myslím, že letos se ještě dočkáme špičkových podmínek. Tipuji, že od poloviny září,“ myslí si Polčák.
Momentálně by v lesích ve Zlínském kraji dokázal sesbírat stěží padesát druhů hub, na podzim to prý mohou být až stovky druhů.
Houbaři už sahají i po dřevokazných houbách
Současné podmínky vedou k tomu, že lidé jsou méně vybíraví. Sbírají i václavky či takzvané dřevokazné houby rostoucí na stromech.
„Letos poprvé jsme si připravili mladé jedlé choroše. Dostal jsem radu od zkušených houbařů a bylo to výborné,“ zmínil houbař Pavel Mach z Kroměříže.
Podle odborníků je ale třeba být při sběru těchto druhů obezřetný. Je jich totiž mnoho a není lehké je přesně určit.
„Podobné je to i s holubinkami, které jsou hodně barevně variabilní. Lidé je začínají sbírat víc než v minulosti. Jsou druhy, které lze relativně bezpečně určit – mandlová, trávozelená nebo namodralá, která patří k nejlepším,“ líčí Filípková.
Pokud si ale člověk není jist určením, houbu by nikdy neměl konzumovat.