Cvrček banánový na másle, potemník na chilli a česneku, grilované saranče na pepři a červeném víně a další podobná jídla se v neděli v podvečer servírovala v Turistickém centru (TIC) ve Velehradě.
Nechyběly ani zajímavosti z historie pojídání hmyzu, informace o jeho rozšíření ve světě či inspirace pro domácí kuchařské experimenty.
„Hmyz u nás není uznán jako potravina, zatímco v řadě jiných zemí ve světě ano,“ řekla Veronika Mergentalová z TIC Velehrad.
„Přitom se označuje za potravinu budoucnosti, která je nenáročná na výrobu na rozdíl například od dobytka, který spotřebuje hodně energie. Celá akce tak má i ekologický podtext,“ vysvětlila vystudovaná environmentalistka.
Hmyz není hnus. To je jenom naše psychika, tvrdí kuchař Václavík |
Počet hostů byl omezený na padesát lidí, aby si povídání expertů a ochutnávku užili. A dostali se i přímo do kuchyně, kde se hmyz vaří a připravuje.
„Je to prožitkový večer, nemá smysl, aby v sále sedělo 150 návštěvníků a dívali se zdálky na plátno,“ dodala Mergentalová.