Pacienti v třebíčské nemocnici nově mohou zvolit také zdravou, dietní stravu

  8:34
Méně soli a jednoduchých cukrů, naopak více vlákniny a vitaminů, k tomu optimální skladba bílkovin, sacharidů a vhodných tuků. Pokrmy, které splňují tato kritéria, si teď mohou dopřát pacienti třebíčské nemocnice.

O dietu, kterou lze podávat i dlouhodobě, mohou zájemci požádat při příjmu nebo také v průběhu hospitalizace; ovšem pouze v případě, že jejich zdravotní stav nevyžaduje jiná speciální výživová opatření. | foto: Nemocnice Třebíč

Novinka, která nese název Dieta 3FIT, je podle lékařů vhodná mimo jiné i jako prevence různých civilizačních onemocnění, například obezity nebo cukrovky druhého typu. Podle vedení nemocnice je navíc nyní zdravé a vyvážené stravování u aktivních pacientů trendem, jemuž je třeba jít naproti.

„Využívá se u lidí, kteří nemají dietní omezení a jsou bez nutričního rizika. Cílí na pacienty, kteří se snaží žít zdravě a usilují o redukci nebo udržení své tělesné hmotnosti. Vhodná je pro sportovce a zároveň pro osoby, které dbají o svoji stravu, nebo si chtějí vyzkoušet, jak správně jíst,“ popsala cílovou skupinu pacientů Zdeňka Bartošová, vedoucí nutriční terapeutka Nemocnice Třebíč.

O dietu, kterou lze podávat i dlouhodobě, mohou zájemci požádat při příjmu nebo také v průběhu hospitalizace; ovšem pouze v případě, že jejich zdravotní stav nevyžaduje jiná speciální výživová opatření.

Konzumenty čeká strava, kde je omezeno množství jemného a trvanlivého pečiva, tučných mas, uzenin, lahůdkářských a tučných mléčných výrobků. Naopak zařazuje třeba olejnatá semena a ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny, libová masa, ryby, vejce nebo kvalitní, ideálně zakysané mléčné produkty. V jídelníčku je také dostatečné množství ovoce a zeleniny.

„Strava je pestrá a vyvážená, rozdělená do čtyřech porcí, nechybí ani odpolední svačinka,“ popsala mluvčí nemocnice Jitka Mácová s tím, že v přípravě jídel je před smažením preferováno vaření, pečení, dušení či grilování.

„Snížení příjmu kuchyňské soli dosahujeme omezením polotovarů, instantních přípravků, ochucovadel, zpracovaných masných výrobků v podobě uzenin a soli přidávané při přípravě pokrmů. K dochucování jídel v dietě používáme jednodruhová koření, byliny a zelené natě,“ objasnila vedoucí stravovacího provozu Jana Zimolová.

15. května 2018

Autor: