iDNES.cz

Konečně normální rok, pochvalují si pálenice. Nyní destilují hlavně hrušky

  8:42
Třešně, ryngle, jablka a hlavně hrušky nosí nyní lidé do pálenic na Vysočině. Po loňském bídném roce, kdy se urodilo minimum ovoce a některé palírny byly téměř na pokraji krachu, producenty destilátů těší návrat k normálu.

„Start letošní sezony byl sice trochu vlažnější, ale teď se se zákazníky roztrhl pytel. Přinášejí hlavně hrušky, jichž je velmi dobrá úroda, dále jablka, a začínají už nosit i švestky, kterých by mělo být snad také dost. Oproti loňsku, asi nejhorší sezoně za dvacet let existence naší provozovny, to konečně vypadá na normální rok,“ uvedl Jan Roušar z pálenice v Bítovčicích na Jihlavsku.

Jeho slova potvrzuje Pavel Vrtal z palírny v Okříškách na Třebíčsku. „Pálení se hezky rozjelo, ovoce je dost včetně jablek, takže i výroba moštu nám jede ostošest, moštujeme každou středu,“ popsal Vrtal.

Jako prozatím průměrnou hodnotí letošní sezonu Jaromír Filip, který se svojí manželkou už patnáct let provozuje pálenici v Nové Vsi u Chotěboře na Havlíčkobrodsku. Ze zavedené výrobny se dvěma kotli o objemu 150 a 300 litrů si během jedné sezony odváží destilát kolem 700 zákazníků.

„Ta čísla jsou samozřejmě závislá na tom, jaký je zrovna rok a úroda. Loni to bylo hodně slabé, urodilo se málo ovoce. Letošek vypadá lépe, zákazníci jezdí, rozhodně si nestěžujeme,“ zhodnotil Filip.

Zatím mezi ovocem, jež klienti vozí, dominují hrušky a jablka. Kolik bude slivovice, se však podle provozovatele pálenice dá odhadnout jen stěží. „Někde mohou být stromy obsypané, ale už o vesnici dál nemusejí mít pěstitelé nic. Záleží na lokalitě i na odrůdě,“ míní Filip.

Zákazníci si k němu mohou dovézt vlastní kvas k vypálení, či využít služeb provozovny, jež disponuje i vlastní kvasírnou s kapacitou až 220 tun ovoce, a nechat si kvas vyrobit a následně i vypálit.

Co se nemění, je podle jeho zkušeností vztah mladší generace k zužitkování ovoce. Věk jeho klientů se pohybuje kolem šedesátky a výš, mladí lidé téměř nepřicházejí.

„Nechce se jim ovoce sbírat ani jej zpracovávat. Výsledný produkt si řada z nich raději bez námahy koupí,“ dodal producent pálenky.

zpět na článek