Specifická chuť a 60 let tradice. Nejprodávanější český nanuk v Evropě nekoupíte

  12:04,  aktualizováno  12:04
Nanuk Míša je ikonickou českou letní pochoutkou a loni byl vůbec nejprodávanější v zemi. Vyrábí ho třebíčská společnost Tipafrost. Na trh loni dodala 35 milionů kusů této mražené pochoutky. Firma si loni připsala další navýšení celkové výroby, když vyprodukovala o 30 milionů kusů různých zmrzlin více.

„Jsme velmi závislí na počasí, musí být dostatečně hezky a slunečno, aby spotřebitelé konzumovali zmrzlinu, ale i přes horší roky se nám daří udržet vysokou úroveň výroby. V posledních letech jsme extrémně narostli, uděláme 190 milionů mražených výrobků za rok,“ poznamenal generální ředitel firmy Tipafrost Kamil Hejzlar.

Během zmrzlinové sezony dokáže Tipafrost vyrobit až 370 tisíc nanuků denně. Skokový nárůst - o 80 milionů nanuků za rok - firma zaznamenala v roce 2021, kdy začala vyrábět na dvou nových velkokapacitních výrobních linkách.

Firma masivně vyváží také do Německa, Itálie, Portugalska, Švýcarska, Polska, Slovenska a Maďarska. „Tvarohový Míša se ale prodává jen v Česku a na Slovensku. Je to specifický originální a ryze český produkt. V Německu se nejvíce prodávají tradiční smetanové zmrzliny, vodové nanuky a ruská zmrzlina,“ přiblížil Hejzlar.

Firma Tipafrost má obrat 630 milionů korun. Ve zmrzlinové sezoně má 230 pracovníků, z toho kmenových zaměstnanců je 120.

Obliba tvarohu mezi Čechy je historicky daná

Mezi zmrzlinami je v Česku dlouhodobě nejoblíbenější příchuť vanilková a čokoládová. Unikátem je obliba zmíněné tvarohové příchuti, která se v jiných evropských zemích neobjevuje.

„Obliba tvarohu je u nás dána historicky. Náš nejprodávanější nanuk Míša se v Česku vyrábí již více než 60 let, a to podle stále stejné tradiční receptury,“ vysvětlila Eva Kadlecová, ředitelka Magnum Ice Cream Company.

To je společnost, jež v rámci nadnárodní firmy Unilever zastřešuje v Česku a na Slovensku kromě dalších značek nanuky Míša, Eskymo nebo Ledňáček.

Tvarohový Míša je český unikát, polská verze v krabici musela skončit

Nanuk Míša, tradiční tvarohová zmrzlina s kakaovou polevou, vznikl v padesátých letech v pražských Vysočanech v továrně Laktos. „První Míšové neměli dřívko ani polevu, byli tvaru malého kvádru o velikosti 33 mililitru a balili se do papíru s kresbou bílého medvěda. Stáli mezi padesátihaléřem a korunou. Osmnáct zaměstnankyň dokázalo denně vyrobit kolem tisícovky nanuků,“ informovala mluvčí Unilever Lucie Kotalová.

Zásadní inovace přišla v roce 1962. Míša dostal dřívko a polevu z kakaové hmoty, čímž se zjednodušilo jeho konzumování. Nanuk se zároveň zvětšil na 55 mililitrů a výroba se přesunula do mechanizovaného závodu ve Zdounkách. „Míša se jako jeden z mála nanuků z dob socialismu udržel i po roce 1989. Základní receptura se nezměnila více než šest desetiletí,“ dodala Kotalová.

Směs plní formičky vychlazené na -40 stupňů

Míša je kombinací tvarohu, smetany a cukru. Na jeho výrobu se ročně spotřebuje až 730 tisíc kilogramů tvarohu, 150 tisíc kilogramů smetany a 250 tisíc kilogramů polevy.

V roce 2024 byl druhou nejoblíbenější variantou Míša s příchutí meruňky, výrazně kraloval klasický tvarohový Míša, kterého se prodalo dvakrát více než všech ovocných verzí dohromady. Oblíbené jsou i příchutě jahoda nebo černý rybíz. Značku Míša od roku 2006 vlastní nadnárodní společnost Unilever.

Třebíčská továrna na zmrzlinu vyrobí za hodinu devět tisíc nanuků Míša

Výroba nanuku začíná smísením tvarohu se smetanou a cukrem. Směs pak prochází zahřátím, tedy pasterizací. Následně směs odpočívá několik hodin v nerezových tancích. Potom se našlehá a postupně zchlazuje.

„Připravená směs se pak plní na automatické lince do 800 formiček zchlazených na minus 40 stupňů Celsia. Formičky musí být velmi chladné, aby v nich zmrzlina rychle tuhla a zároveň zůstal měkký střed, aby mohl být každý nanuk opatřen bukovým dřívkem. Poslední krok ve výrobě je namáčení v kakaové polevě. V tu chvíli má nanuk minus 12 stupňů,“ uvedla Kotalová. Po zabalení nanuky putují do mrazíren, kde jsou skladovány při teplotě 25 stupňů pod nulou.