V opuštěné Radniční v centru Jihlavy vznikne čokoládovna světové úrovně

  12:32
Prodejna čokoládových specialit, kavárna a cukrárna světové úrovně. A to přímo na Masarykově náměstí v Jihlavě. V obnovených prostorách, které desítky let fungovaly jako Radniční restaurace. Takovou vizi má František Hlava, zakladatel společnosti Kamila Chocolates, rodinné čokoládovny, jež třicet let funguje ve Vyskytné nad Jihlavou.

František Hlava, jednatel rodinné firmy na výrobu čokoládových specialit Kamila Chocolates z Vyskytné nad Jihlavou, získal v roce 2009 titul živnostník roku v Kraji Vysočina. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„Ta myšlenka uzrávala časem,“ usmívá se Hlava. „Už dvacet let máme jednu ze tří vlastních prodejen v Husově ulici v Jihlavě. A po dvaceti letech takového průzkumu vnímáme z ohlasu zákazníků, že zájem je větší a větší. A proto jsme se rozhodli vybudovat moderní prodejnu s větší nabídkou našich čokoládových specialit.“

Vzorem mu byly podobné podniky v Belgii, Francii nebo na severu Evropy. „V Česku něco podobného chybí,“ myslí si Hlava. „Naší prioritou budou ze 75 procent čokoládové výrobky, ale bude to také o kvalitní kávě a kvalitních zákuscích.“

Ty budou vyráběny z čerstvých surovin. „Žádné mražené polotovary. Vždy jsme si zakládali na kvalitě a nejinak tomu bude i v nově připravované cukrářské výrobě. Vše domácí výroba,“ vysvětlil Hlava.

Nejedná se však o pouhý přesun původní prodejny, která je o dvě stě metrů dál. „Prodejnu v Husově ulice si necháme. Tam jsou na ni zákazníci zvyklí, jsou rádi, že se zavírat nebude,“ je přesvědčen Hlava. „Nyní chceme udělat zážitkovou kavárnu, čokoládovnu. Něco pěkného, útulného. Něco, co tady není.“

Otevření zatím trochu brzdí rekonstrukce

Vize je jedna věc, její změna v realitu však druhá. Společnost Kamila Chocolates se sice s jihlavským magistrátem, který je majitelem budovy, předběžně domluvila, musí si však počkat na rekonstrukci.

„Když jsem s panem Ryškou, primátorem Jihlavy, jednal, říkal jsem mu, že na to jako firma nespěcháme. Protože zásobujeme 400 podobných prodejen, za 30 let máme i tři vlastní,“ zmínil Hlava další dvě prodejní místa v Chrudimi a Žďáře nad Sázavou.

„A on sám mi říká: Ale my ano. Protože jako majitelé nemovitosti máme prioritu, aby se to už dalo do provozu, platil se nájem a podobně. Ale zároveň mě upozornil, že to, co jako živnostník nebo podnikatel dokážete udělat za měsíc, magistrátům trvá třikrát tolik času. Což se potvrdilo,“ dodal Hlava.

5. prosince 2017

Prvotní myšlenka, že se nový podnik otevře už po letošních prázdninách, tak brzy vzala za své. „Čekáme, až se dokončí rekonstrukce. Jedná se o historický objekt, z tohoto důvodu je náročnější. Celý prostor prochází výraznou úpravou,“ vysvětluje Hlava.

„Trochu se to zdrželo. Řešila se bezbariérovost, bude se předělávat elektrika, voda, sítě... Celý dům byl jako jedno odběrné místo, teď se mění asi na čtyři okruhy,“ vysvětlil primátor Petr Ryška. „V srpnu by měl být hotový projekt, pak by rekonstrukce měla začít. Doufám, že to bude do konce roku hotové.“

Na uvolnění opravených prostor se chystá i nový pronajímatel. „Architektka má vše namalované, výrobní firma a truhlárna čekají, až se to spustí... Ale míč je nyní na straně magistrátu,“ pravil Hlava. „V Jihlavě se teď bude otevírat Hotel Savorsky, bývalá Rychta. A tam rekonstrukce trvala čtyři roky.“

Zájemce o práci si firma zaučí ve Vyskytné

Ve výloze aktuálně prázdné restaurace, kterou její provozovatel uzavřel v únoru 2023, tak zatím mohou kolemjdoucí číst pouze inzerát s nabídkou zaměstnání pro číšníky, servírky, cukráře či zaměstnance úklidu, s termínem otevření kavárny na podzim 2024.

„Se všemi uchazeči jsme v kontaktu, někteří budou nyní zaučováni v našem provozu ve Vyskytné nad Jihlavou, budou se připravovat receptury na zákusky a ostatní produkty. Někteří si rádi počkají na odložené otevření prodejny,“ říká jeden z jednatelů Kamila Chocolates.

„Jihlava potřebuje oživit. A přilákat turisty“

V prostorách někdejší Radniční restaurace na Masarykově náměstí v Jihlavě má vzniknout prodejna čokoládových specialit, kavárna a cukrárna. Nový pronajímatel objektu ale musí počkat na rekonstrukci historického domu, kterou magistrát připravuje.

Celé to zní jako nápad lokálního patriota. Vybudovat v Jihlavě něco, co by do vylidněného centra krajského města přilákalo turisty. „Důvod, proč otevíráme? Jihlava potřebuje oživit,“ říká rozhodným hlasem František Hlava, zakladatel rodinné firmy Kamila Chocolates, který na Masarykově náměstí chce otevřít luxusní podnik s čokoládovými výrobky a kavárnu.

„Uvadající centrum města nás logicky trápí,“ pokračuje Hlava. „Náš záměr je takový, že až to celé trochu rozjedeme, chtěli bychom se spojit se zoologickou zahradou, s podzemím, s organizací Brána Jihlavy... Náš záměr je společný: do Jihlavy přilákat turisty.“

Díky třicetileté zkušenosti z oboru věří, že se podobný záměr může povést. „Neříkám, že v Jihlavě kavárny nejsou. Ale zároveň je to tak, že Jihlaváci jezdí do Telče, do Třebíče. Táhne je zámek, synagoga... Co táhne lidi do Jihlavy? Zoologická zahrada,“ tvrdí.

A v budoucnu to snad bude také jeho trochu netradiční podnik.

„Jestli se nám ten záměr podaří, budou tam věci, které lidé ještě neviděli,“ slibuje Hlava. „Jaké? Nechte se překvapit,“ usmívá se.

O to, že připravovaný podnik nebude fungovat, prý obavu nemá. „I když s pokorou, stát se v životě může všechno,“ dodává rychle. „Víme, do čeho jdeme, co dělat, aby to fungovalo. Máme již zkušenost i v oblasti cukrářství. Před lety jsme měli v centru města vyhlášenou cukrárnu MarCafé. Vždy jsme si zakládali na výrobě pouze z čerstvých a kvalitních surovin. Dbáme na kvalitu a to zákazník ocení.“

A firma má podle něj vystaráno také do budoucna. „Jsem zakladatel firmy, 30 let se mnou dělá syn, který je vyučený specialistou dezertářem. Ve firmě pracuje i jeho žena, stará se o obchodní oddělení a marketing. A v učení je také vnuk, takže ve firmě bude již brzy i třetí generace,“ těší Hlavu.

Autor: