Lesy ČR nabízejí uzeniny z ulovené zvěře, připravují je v podniku na Mostecku

  14:32
Až sto tun zvěřiny ročně zpracují řezníci v novém závodě v Klínech na Mostecku, který vybudoval podnik Lesy České republiky. Klobásy, paštiky, salámy a další masné produkty si budou moci lidé koupit na farmářských trzích či v menších obchodech. Plánuje se také spuštění e-shopu. Zatím jsou produkty k dostání v pražských Holešovicích.

„Doposud jsme zvěřinu nabízeli ve formě celého kusu zvěře v kůži, což velkou část zájemců nakonec odradilo, protože si ho sami nedokázali zpracovat,“ vysvětlil generální ředitel státního podniku Dalibor Šafařík s tím, že nemá jít o hlavní zdroj výnosů.

Cenu pochutin zástupci podniku nesdělili.

Výstavba závodu v Klínech trvala zhruba půl roku a vyšla na 15 milionů korun. Zkušební provoz začal v prosinci a potrvá do května. Šest zaměstnanců tady zpracovává maso z jelenů evropských, daňků evropských, srnců obecných, jelenů sika, divokých prasat a muflonů evropských.

Jde zvěř, kterou myslivci uloví v honitbách Lesů ČR. Ulovená zvířata se přivezou a kompletně zpracují do finálních produktů.

„Plánujeme zhruba třicet druhů výrobků. Nabídka se bude odvíjet dle lovecké sezony a ročního období,“ dodal náměstek oblastního ředitelství Vilém Růžička.

Lesy ČR mají v plánu otevřít další středisko na jižní Moravě, kde chtějí zpracovávat bažantí zvěř.

Autor: