„Doposud jsme zvěřinu nabízeli ve formě celého kusu zvěře v kůži, což velkou část zájemců nakonec odradilo, protože si ho sami nedokázali zpracovat,“ vysvětlil generální ředitel státního podniku Dalibor Šafařík s tím, že nemá jít o hlavní zdroj výnosů.
Cenu pochutin zástupci podniku nesdělili.
Výstavba závodu v Klínech trvala zhruba půl roku a vyšla na 15 milionů korun. Zkušební provoz začal v prosinci a potrvá do května. Šest zaměstnanců tady zpracovává maso z jelenů evropských, daňků evropských, srnců obecných, jelenů sika, divokých prasat a muflonů evropských.
Jde zvěř, kterou myslivci uloví v honitbách Lesů ČR. Ulovená zvířata se přivezou a kompletně zpracují do finálních produktů.
„Plánujeme zhruba třicet druhů výrobků. Nabídka se bude odvíjet dle lovecké sezony a ročního období,“ dodal náměstek oblastního ředitelství Vilém Růžička.
Lesy ČR mají v plánu otevřít další středisko na jižní Moravě, kde chtějí zpracovávat bažantí zvěř.