iDNES.cz

Programátor vaří marmelády. Citrusové zaujaly i v Anglii, mají dvě ceny

  7:08
Dvaačtyřicetiletý David Netolický z Jirkova uvařil marmeládu z grapefruitu a hořce, hořké byliny na zklidnění žaludku. Nápad mu vynesl zlaté ocenění na nedávné mezinárodní soutěži v citrusových marmeládách ve Velké Británii – The World’s Original Marmalade Awards.

„Marmeláda má velmi specifickou chuť, která není pro každého. Je potřeba se prokousat hořkostí a na konci má velmi příjemný ocásek. Kdo má rád hořké, bude nadšen. Porotci ji ohodnotili plným počtem dvaceti bodů,“ popisuje Netolický, povoláním počítačový programátor.

Porotu mezi více než třemi tisíci marmeládami zaujal i jeho další výrobek, čistá grapefruitová marmeláda. Té udělili bronzové ocenění.

„Top by bylo získat dvojitou zlatou za jednu marmeládu. Snad příště,“ usmívá se muž.

Marmelády do soutěže posílal poštou, stejnou cestou mu přišlo i ohodnocení.

„Měl jsem v plánu na vyhlášení jet osobně, ale překazila to pandemie koronaviru,“ krčí rameny.

Vařit marmelády začal před třemi lety. „Baví mě motat se v kuchyni a kolem vaření. Původně jsem zamýšlel péct koláče a bábovky a prodávat je na trzích. Ovšem, abych mohl péct oficiálně, musel bych mít výuční list v oboru cukrář, který nemám,“ vysvětluje.

„Řekl jsem si, že zkusím marmelády a třeba později si výuční list dodělám. U zavařenin jsem už zůstal. Vyrábím hlavně z lokálních surovin, díky tomu jsem získal značku Krušnohoří – regionální produkt,“ dodává.

Marmelády vaří ručně u sebe doma. Kromě klasických chutí sezonního ovoce, jako jsou jahody, meruňky a další, se nebojí experimentovat s různými příchutěmi.

Kromě českého ovoce občas vhodí do hrnce i exotiku

„Výborná marmeláda je z ostružiny a s bourbonem, blumy s fernetem, ostružiny s kávou, s černým pivem a čokoládou. Občas mě napadnou i zvrhlé kombinace – maliny s uzenou paprikou a černým pivem,“ vypráví Netolický.

Kromě českého ovoce občas vhodí do hrnce i exotiku. „Loni jsem se dostal ke chlebovníku neboli jackfruitu, který roste v Asii. Má obrovské zelené plody. Marmeládu jsem vařil také ze zvláštních japonských mandarinek miyagawa, které mají zelenou kůru jako limetka a uvnitř jsou oranžové jako mandarinky,“ říká.

Výrobky pod značkou Perfectly delicious prodává na farmářských trzích, k dostání jsou i v několika obchůdcích v Ústeckém kraji.

Pracuje na otevření svého obchodu se sladkými delikatesami, kromě džemů vyrábí různé sirupy, kečupy či BBQ omáčky.

zpět na článek