Kapři se začali na většině míst prodávat 20. nebo 21. prosince. Na sádkách v Praze - Lahovicích začal letošní prodej kaprů podle Michala Vokouna ale mnohem dřív. „Lidé přicházeli letos předčasně, mnohdy už týden dopředu. Zřejmě nechtějí stát dlouhé fronty 22. a 23. prosince. Těmto zákazníkům jsme začali říkat zamrazovači, protože si kapra dávají do mrazáku,” popisuje rybář. Podle prodejce kaprů z Kostelce nad Černými lesy dodržují na stánku také tentokrát přísnější hygienu. „Používáme dezinfekci, kterou čistíme všechny nože a náčiní, se kterými pracujeme. Samozřejmostí jsou i roušky a dvoumetrové rozestupy, které se snažíme hlídat hlavně ve frontách,” říká Robert Mikšík.
Nejvíc práce mívají prodejci ryb obvykle od 22. prosince. Do té doby si nechávají zákazníci rybu často jen zabít. Jak se blíží svátky, mají lidé méně času a se zpracováním ryby si nechtějí lámat hlavu. Rybářům tak proto na prodejních místech přibývá práce. Potvrzuje to i prodejce kaprů v Kostelci nad Černými Lesy Robert Mikšík. „Zákazníci chtějí řadu doplňkových služeb. Běžně se ryba zabije a kuchá za jednotnou cenu. Lidé si pak mohou připlatit třeba za filetování nebo stažení z kůže,” popisuje kostelecký chovatel ryb. V Lahovických sádkách je podle Michala Vokouna v ceně 60 korun za kuchání zahrnuto: zabití, zbavení ryby vnitřností, oškrábání šupin, odstranění ploutví a hlavy. Za další věci musejí zákazníci připlatit asi 50 korun. Podle rybáře s postupem let přibývá Čechů, kteří rybu sami zpracovat neumí. „Ti, kteří kapra uměli vykuchat, postupně umírají, nebo stárnout. A mladé to netáhne. Často pak dávají i přednost jiným druhům ryb. Alternativou k štědrovečernímu kaprovi bývá třeba losos,” uzavírá Michal Vokoun.
Poslechněte si reportáž ze záznamu:
Autor: Markéta Imlaufová, Rádio Impuls