iDNES.cz

Obliba medvědího česneku stoupá, lidé ho sbírají i v rezervacích!

  9:31
Bylina roste v podmáčeném lužním lese a právě v těchto dnech se na sběr vydávají lidé ve velkém. Dříve ji přitom znali jen fajnšmekři.

Medvědí česnek je ozdobou každé bylinkové zahrádky. | foto: Stanislava Neradová

Medvědí česnek zažívá boom! Na sběr této zelené sezónní byliny chodí do lesa čím dál víc lidí. Ti se ale s igelitovými taškami vydávají i do rezervací a chráněných krajinných oblastí. Tam je přitom sběr jakýchkoliv rostlin zakázaný. Antonín Tůma z CHKO Moravský Kras Rádiu Impuls řekl, že za porušení zákazu hrozí až 10 tisícová pokuta. „Medvědí česnek je nejvíce rozšířený zrovna v těch nejpřísněji chráněných územích. Je potřeba si dát velký pozor. Naši strážci jsou teď na tuto činnost zaměření.“

Medvědí česnek snižuje krevní tlak, je anitbiotický a pomáhá při trávení. Moc dobře to ví třeba paní Jana, která si z jarních procházek domů odnáší zelené listy této byliny každý rok. „Je to příjemné zpestření jídelníčku, přidávám ho do špenátu, dělám různá pesta a je výborný i v pomazánkách.“

Jak potvrzuje šéfkuchař Martin Havel, Medvědí česnek už se dostává i do městských restaurací. „Využíváme ho jako sezónní surovinu, protože to je vždycky kolem velikonoc. Dá se využít jako příloha, do polévky, do nádivky,“ řekl Havel s tím, že považuje za velkou výhodu, že není tak ostrý jako běžný česnek a není cítit z úst.

Poslechněte si celou reportáž ze záznamu:

zpět na článek