iDNES.cz

K jídlu či pivu si dnes můžeme sednout

  7:00
Česko dál rozvolňuje. Na prvním stupni základních škol končí rotační výuka, znovu ožívá kultura, ale hlavně se otevírají zahrádky u restaurací. U stolu můžou ode dneška sedět maximálně 4 lidé.

ilustrační snímek | foto: Impuls.cz

Tentokrát bude režim přísnější, než při loňském rozvolnění. Host bude muset mít potvrzení o negativním testu, o očkování, nebo o prodělání covidu-19 v předchozích 90 dnech. Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků věří, že většina zákazníků bude pravidlo dodržovat. „Náš dubnový průzkum ukázal, že 9 z 10 hostů je připravených respektovat režimová opatření. Ten jeden host bude vždy problémový, což se ale netýká jen covidu. I s tímto problémovým hostem si ale budeme umět pomoci.“

Také například majitel jedné z restaurací v Ostravě-Hrabůvce Jan Ptáček věří, že s podmínkami problém nebude. „Podle mě to lidé dodržovat budou už jen z toho důvodu, že je zavedené povinné testování v práci. Všichni co pracují, tedy budou mít negativní test.“

Luboš Kastner připouští, že stanovené podmínky jsou spravedlivé. Podstoupit test je nutné i pro využití jiných služeb, jako jsou kadeřnictví nebo masážní salóny. Za případné nedodržení je zodpovědný zákazník, nikoliv provozovatel restaurace.

Dnešní otevření předzahrádek zároveň vyostřuje konkurenci. Podniky začínají znovu bojovat o zákazníky. Mnohde se je snaží přilákat širší nabídkou jídel i piv. Vysedávání totiž příliš nepřeje počasí. Pokud jde však o ceny, ty jsou ve většině případů vyšší, než před lockdownem.

Poslechněte si reportáž ze záznamu:

zpět na článek