V komunitní kuchyni můžou vařit třeba bezdomovci, nezaměstnaní nebo matky samoživitelky. Předsedkyně Potravinové banky pro Prahu a střední Čechy Věra Doušová říká, že tito lidé často nevědí, jak se surovinami naložit: „Chtějí od nás rýži, těstoviny, mouku a cukr. To je velmi jednostranná strava.“ Profesionální kuchaři mají jejich stravovací návyky změnit: „Je tam veliká škála možností. Třeba zapečený celer, květák, lečo nebo polévky,“ říká Doušová.
Bezdomovcům ve Zdibech u Prahy bude vařit třeba i herec a kuchař Lukáš Hejlík: „Když je k tomu bude někdo nutit, tak to nedopadne. Ale jsou tady lidé, kteří dokážou inspirovat a já věřím, že je to inspirovat bude.“
Poslechněte si reportáž ze záznamu:
Autor: Václav Komárek