Kavárna v Loosově rezidenci nabízí moderní gastronomii i první republiku

  15:22
V Semlerově rezidenci v Plzni, což je rozsáhlý bytový interiér navržený Adolfem Loosem, se po pauze kvůli změně provozovatele znovu otevřela stylová kavárna. S ohledem na dobu vzniku stavby v roce 1932 se chce zaměřit i na prvorepublikové recepty. Kavárna bude sloužit jak účastníkům prohlídkového okruhu rezidence, tak veřejnosti.

Lucie Tischlerová Kinclová z cukrářské výroby Výjímečné dorty a provozní kavárny Café Semler Pavel Urban. (7. dubna 2024) | foto: Petr Eret, MAFRA

Pod návrhem kavárny jsou podepsáni architekti Jaromír Veselák a Jan Toman, pod meníčkem zase cukrářka Lucie Tischlerová Kinclová, která žije na Plzeňsku a stojí za projektem Výjimečné dorty.

„Chceme tam dostat první republiku, ale skloubit to s moderní gastronomií. Návštěvník si může dát prvorepublikové knedlíky, ale i chleba obložený avokádem, což je topinka s bylinkovým pomazánkovým máslem, na tom je ztracené vejce, avokádo, zelenina a klíčky, což může být lehčí oběd,“ říká Tischlerová Kinclová.

Připomněla, že za první republiky se hodně využívaly sezonní suroviny, takže se pekly třeba štrůdly, oblíbené byly věnečky nebo bábovky jako prezidentská bábovka oblíbená TGM. „Našla jsem i recept, kdy se dávaly do buchet jedlé kaštany, jedlo se hodně pšeničných produktů, což ale není dnešní trend,“ poznamenala cukrářka.

Ta proto nehodlá hostům vnucovat klasiku, když ji nebudou chtít. „Nabízíme i zapečené placky quesadilly. Zatím musíme zkoušet, nevíme, jaká je tam cílová skupina,“ popisuje tvůrkyně menu Semlerovy kavárny.

Meníčko je jednoduché o deseti položkách. Návštěvník si kromě dortů může dát snídani, malý oběd i sladkou svačinu. Zkušenosti z dvou dnů, kdy bylo otevřeno, napověděly, že zájem návštěvníků vzbudily ovocné knedlíky, lívance, které zde servírují buď s malinami nebo s karamelem, banánem a granolou, ale táhly i zapečené placky quesadilly.

Tischlerová Kinclová říká, že je v cukrařině staromódní. „Snažím se lidem vysvětlit, že když dělám dort, musí počítat s tím, že je tam tučná smetana a cukr a díky tomu to nějak chutná, ale že v momentě, kdy nějakou složku nahradím, chuť se změní. Proto nedělám třeba dorty se sníženým množstvím cukru,“ říká. Je prý ale schopná upéct i výborný bezlepkový a bezlaktózový dort.

Cukrářka chce v unikátní kavárně zařadit i víkendový brunch, což je něco mezi snídaní a obědem, kdy člověk třeba tři hodiny jí a pije. „Vezmete partu holek, jdete si popovídat a u toho se naobědváte. Součástí může být třeba i polévka, něco sladkého, káva, nápoj Mimosa, který vznikne smícháním jednoho podílu šampaňského či jiného sektu a stejného množství důkladně vychlazeného pomerančového džusu,“ láká Tischlerová Kinclová.

Unikátní Semlerova rezidence po rekonstrukci (20. 9. 2022):

20. září 2022