Podle Pavla Šemíka, technického ředitele Plzeňského Prazdroje, mají skleněné vratné lahve v podniku desítky let dlouhou tradici a lidé jich vracejí více než 98 procent.
„Díky tomu nemusí být stovky milionů nových lahví vyrobeny. Prázdné lahve se třídí přímo v obchodech, nicméně občas se stane, že lahve skončí v jiném pivovaru než by měly. Proto v pivovarech probíhá jejich finální dotřídění,“ vysvětlil Šemík.
Nový sklad Prazdroje je větší než fotbalové hřiště, pojme 18 milionů lahví |
Lahve z plzeňského pivovaru pošlou k umytí a znovunaplnění, zbylé vytřídí a následně dovezou pivovarům, kterým patří. Vše zatím dělali ručně. „Teď jsme schopní díky automatické lince vše zrychlit a zefektivnit,“ dodal.
Do třídicí technologie investoval pivovar téměř 50 milionů korun. Podobných zařízení je po celém světě jen dvacet, v České republice jde o první automatickou linku na skleněné vratné lahve.
Systém zkontroluje lahve přímo v přepravkách
Linka dokáže zkontrolovat a vytřídit 4 050 přepravek za hodinu, tedy 81 tisíc pivních lahví. Systém je unikátní v tom, že umí zkontrolovat lahve přímo v přepravkách a nemusí se tedy vyndavat ven. Poškozené lahve a přepravky vyřadí z oběhu, nezávadné kusy dokáže rozlišit podle designu, barvy, etikety a rozměrů.
„Ručně se tak zpracovávají pouze přepravky s cizími předměty nebo v Česku málo používané lahve,“ řekl manažer pivovaru Petr Kofroň. Část zaměstnanců, kteří u třídičky pracovali, u ní zůstává i nadále, další najdou uplatnění na jiných pozicích v pivovaru.
Pokud se na lince objeví cizí přepravka nebo přepravka prazdroje s cizími lahvemi, ujme se jich dvanáctiramenný robot. Ten dokáže za jízdy lahve vyndat, roztřídit podle druhů a vložit do příslušné bedny. Loni tak vytřídili a odvezli jiným pivovarům přibližně čtyři miliony prázdných lahví. Naopak zpátky vykoupili téměř dva miliony lahví.
Robot také dokáže z přepravky vyndat nepořádek, například fólie, nebo odzátkovat lahev.
Plzeňský Prazdroj má aktuálně v oběhu kolem 160 milionů lahví, celkově je na trhu zhruba 400 milionů vratných lahví. Každá lahev má životnost zhruba šest až sedm let a během jejího života ji v pivovaru naplní v průměru dvaadvacetkrát.
Plzeňský Prazdroj letos v lednu otevřel plně automatizovaný sklad. Jeho výstavba si vyžádala více než 780 milionů korun.