Hnízdění cizokrajné labutě opět končí smutně, přišla o mladé i partnera

  12:20
Osud ze zvířecí říše plný hlavně smutných událostí dokumentují už řadu let ornitologové na Hané. Zabydlela se tu cizokrajná labuť zpěvná, která dostala jméno Zpěvanka. Její snahy o partnerský život a potomstvo ale zásahy přírody, a možná i lidí, opakovaně maří. Letos znovu přišla nejen o mláďata, ale i o partnera.

Ornitologická „celebrita“, jejímž obvyklým domovem je tundra severovýchodní Evropy, letos na Hané zahnízdila v pořadí počtvrté. Na hnízdo s vejci zasedla již koncem dubna a samec hlídkoval v okolí. Začátkem května se páru vylíhla dvě mláďata.

„Jedno se však záhy přidalo mezi mláďata husic nilských, které na Zámeckém rybníce v Chropyni také hnízdily. Proto ho nebylo možné odchytit a vrátit, nicméně byla velká šance, že se vrátí zpět ke Zpěvance, která tou dobou vodila na rybníku druhé mládě,“ popsal počátek letošních peripetií místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

To se však nejen nestalo, ale mládě následně zmizelo, a po dalších několika dnech ornitologové přestali pozorovat i jeho sourozence. Vše pak završilo zmizení Zpěvančina druha. Že by rodinu opustil je podle odborníků málo pravděpodobné, spíše tedy předpokládají, že uhynul.

„Všechna dosavadní hnízdění byla přitom doprovázena úhyny mláďat. Rodnou Moravu za celou dobu úspěšně opustilo pouze jediné její mládě, které bylo zdokumentováno s rodiči na zimovišti v jižním Polsku, od té doby ale ani o něm nejsou žádné zprávy,“ shrnul Šafránek.

Proč se labuti z tundry zalíbilo na Hané, se neví

Zpěvanka, jednoduše rozpoznatelná podle límce s kódem 7R42 a kroužku, který dostala na zimovišti v Německu v lednu 2006 už jako dospělá samice, se na Hané poprvé trvaleji objevila v roce 2008.

V následujících letech si pak oblíbila Přerovsko a sousední Kroměřížsko, především rybníky v Tovačově, Kojetíně a Chropyni. K vidění už ale byla třeba i na jižní Moravě, v Maďarsku či Polsku.

Labutě zpěvné, které se od tuzemských labutí velkých dají rozpoznat podle žlutě zbarveného zobáku, hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy.

V Česku se občas objevují v době tahu a vzácně i zimují. Zpěvanka je však jediným dokumentovaným exemplářem, který trvale žije v mnohem jižněji položené oblasti.

„Proč se nevrátila do svého rodiště a usadila se zde, je záhadou,“ uvedl už dříve místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Autor: