Na Olomoucku inspekce zavřela hospodu, jídlo servírovala u špinavého topení

  11:04
Kvůli nepřijatelným hygienickým podmínkám bylo přechodně uzavřeno Pohostinství Pod Lipou ve Lhotě nad Moravou na Olomoucku. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistili zanedbaný úklid, výskyt hmyzích škůdců, uhynulého hlodavce a trus. Nařídili proto úplný zákaz užívání prostor.

Hygienické podmínky v Pohostinství Pod lipou ve Lhotě nad Moravou byly otřesné. | foto: SZPI

„Provozovna nebyla dostatečně zabezpečená proti vnikání škůdců a uvnitř nedocházelo k jejich adekvátní regulaci,“ píše na Facebooku inspekce.

Inspektoři na místě našli myší trus a tělo mrtvého hlodavce. Potvrdili i přítomnost živého hmyzu, který přicházel do přímého kontaktu s potravinami, což je vidět i na fotografiích.

Podle nich tak mohlo snadno dojít ke kontaminaci připravovaných pokrmů.

V provozovně byl zanedbaný úklid

„Mezi zjištěné nedostatky patřil také zápach a výrazně zanedbaný úklid, a to včetně nečistot na podlaze či na sporáku; plísní na stěnách či v chladicích zařízeních,“ popisují inspektoři.

V provozovně byly rovněž zkorodované radiátory. „Dále zde docházelo k nevhodnému skladování potravin, což mohlo mít negativní vliv na jejich kvalitu a bezpečnost,“ uvedla inspekce.

Provozovna patří Milanu Spurnému. Mobil zveřejněný na webových stránkách zvedla žena, která v pohostinství pracuje. Jak je možné, že v provozovně byl dlouhodobě zanedbaný úklid, nevysvětlila. „K tomu se nebudu vyjadřovat,“ řekla pouze.

Pohostinství bylo uzavřeno od 17. srpna do 28. srpna, poté byl zákaz uvolněn jen částečně. Zavřené však zůstávají prostory pro sklad nápojů a vratných sudů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz