Skáčeme teď podle toho, co vyschne, popisují zemědělci letošní deštivé žně

  9:42
Farma Vendolský v Bohušově na Bruntálsku je zhruba v polovině sklizně letošní pšenice a řepky. „Doufejme, že přijde teplý týden, vyšší moc dovolí a dokoušeme to. Skáčeme teď z jednoho na druhé – podle toho, co vyschne,“ komentoval vývoj žní Radek Vendolský, majitel farmy s rostlinnou výrobou na více než 1 300 hektarech úrodného osoblažského regionu.

Žně 2025 v Bravanticích na Novojičínsku komplikuje počasí. Zemědělci - jako i Martin Lička - často čekají, až pole oschnou. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Díky nástupu příznivějšího počasí pokročila oproti minulému týdnu sklizeň, kterou zpomalilo chladnější počasí a přerušují ji deštivé periody, v celé republice.

Obilovin sklidili zemědělci podle dat Státního zemědělského intervenčního fondu k 3. srpnu v průměru přes 32 procent a řepky 52 procent.

V Moravskoslezském kraji je pokrok významný zvláště u řepky. Zatímco koncem července měli tamní pěstitelé pod střechou jen 12 procent úrody, aktuálně se blíží k 55 procentům.

U obilovin vzrostl za týden podíl sklizených hektarů v kraji z 20 na 37 procent.

Podle okresů jsou žně nejdál na Opavsku, kde je ke sklizni více než 15 tisíc hektarů obilovin z 58 tisíc hektarů v celém kraji. Tamní zemědělci sklidili v průměru asi 47 procent obilovin a přes 53 procent lánů s řepkou.

„Deštivé počasí žním samozřejmě nepřeje, ale už jsme asi ve dvou třetinách,“ sdělil předseda představenstva Zemědělského podniku Otice Petr Ševčík.

Kombajnéři jednoho z nejvýznamnějších zemědělských podniků v regionu, který je také známým výrobcem kysaného zelí, teď pracují na pšenici a jarním ječmeni.

Někde jsou teprve na začátku

Zemědělské a obchodní družstvo Slezská Dubina se sídlem ve Větřkovicích na Opavsku, jež má pole ve vyšších nadmořských výškách, je se sklizní na začátku.

„Jsme na deseti procentech, ale zrovna vyjíždíme na řepku a na ječmen. Doufejme, že přijde dobrý týden,“ řekl agronom Martin Jahn.

Zemědělci se letos obávají, že sklízené plodiny ztratily přemírou vody na kvalitě. Způsobí to například u pšenice to, že z ní nebude ta potravinářská, ale jen krmná.

Loni touto dobou bylo navíc podle farmáři mnohde už skoro po žních.