Pracovníci Městské sportovní Turnov začali areál připravovat v průběhu minulého týdne. Čištění samotné pak probíhá ve třech krocích.
„Nejprve se bazén musí vypustit. Vodu v něm necháváme úmyslně celou zimu, protože se tím ochrání technologie, která je na dně bazénu – nepromrzne až na dno, a tím pádem se nezničí potrubí,“ popsal manažer Maškovy zahrady Tomáš Špinka z Městské sportovní Turnov.
Po vypuštění se použije na odstranění všech nečistot tlaková voda, následně se vana omyje kyselinou a pak se dalším přípravkem bazén finálně vyčistí.„Vše nám zabere zhruba tři dny,“ upřesňuje Špinka.
Samotné napouštění bazénu odstartovalo minulý čtvrtek a celý proces trval zhruba pět dní. Ještě před otevřením areálu je navíc potřeba zvládnout řadu dalších úkonů, aby bylo koupaliště definitivně připravené, jako například servis a revize technologií nebo zahradnické práce.
„Největší pozornost jsme věnovali opravám tobogánů. Odhadovaná životnost našich tobogánů je zhruba 15 až 20 let, takže se blížíme k polovině. V letošním roce si drobné opravy, údržba, ale i leštění a pastování vyžádaly asi 120 hodin lidské práce,“ sdělil Tomáš Špinka.
Osmá sezona by se neměla lišit od předchozích, opět bude fungovat v době letních prázdnin doprovodný program a na hladině bude připravená nafukovací vodní atrakce Wibit.
Úplnou novinku letos však chystá gastroprovoz, a to v podobě objednávkového systému, který urychlí vydávání jídel na koupališti. Zákazník si bude moci po celou dobu přípravy jídla hlídat svoji objednávku. Na obrazovce uvidí, jestli už se jídlo chystá a zda je již připraveno k výdeji. Otevření turnovského koupaliště je pro tuto sezonu naplánováno na pátek 2. června.
30. ledna 2021 |