Liberec o víkendu provoní výběrová káva, vítěz soutěže poletí do Chicaga

  16:32
Druhý ročník Libereckého kávového festivalu, jehož součástí jsou ochutnávky, workshopy i prestižní soutěž, startuje v sobotu v Liebiegově paláci. Oproti loňskému ročníku očekávají pořadatelé dvojnásobný až trojnásobný počet návštěvníků.

Součástí festivalu, který zaštiťuje Asociace pro výběrovou kávu České republiky, je kromě řady praktických workshopů, přednášek a diváckých soutěží také národní kolo prestižního klání v přípravě filtrované kávy. | foto: Asociace pro výběrovou kávu ČR

„Rostoucí zájem nás vedl k hledání větších a adekvátnějších prostor pro letošní rok. Malé divadlo F.X. Šaldy, i když bylo skvělým místem pro náš první ročník, by nám letos již prostorově ani technicky nevyhovovalo,“ vzpomíná pořadatel festivalu Kristián Kříž, podle kterého dají zrekonstruované prostory Liebiegova paláce akci nový rozměr.

Součástí festivalu, který zaštiťuje Asociace pro výběrovou kávu České republiky, je kromě řady praktických workshopů, přednášek a diváckých soutěží také národní kolo prestižního klání v přípravě filtrované kávy. Vítěz této soutěže bude v dubnu reprezentovat Českou republiku na světovém mistrovství světa v Chicagu.

Dále čeká návštěvníky více než desítka možností neomezených ochutnávek kávy – takzvaných cuppingů. „Přivítáme pražírny jak z České republiky, tak i ze zahraničí. Lidé se mohou těšit například na Nordbeans, IG coffee roasters, Aromaniac, Zrno44 a Fiftybeans, Gills coffee, Jedno Kafe, Francin, polský Hayb a další,“ vyjmenovává pořadatel festivalu.

Centrum výběrové kávy

Hned několik pražíren, které se na festivalu představí, je ryze libereckých a podle Kristiána Kříže se právě jejich zásluhou město v posledních letech proměnilo v jedno z hlavních center výběrové kávy v České republice.

„Díky nadšení a práci průkopníků, kteří tady otevírali první kavárny a pražírny, se město stalo vyhledávanou destinací pro milovníky kávy. Tento trend pokračoval a dnes můžeme říci, že je Liberec, co se týče kvality a rozmanitosti kávové scény, srovnatelný s Prahou nebo Brnem,“ dodává.

Dle slov pořadatelů festivalu jsme ve vnímání kávy v České republice svědky velkého posunu. Lidé už dávno nechtějí jen klasického turka, ale jsou ochotni zkoušet různé další možnosti chutí a přípravy kávy. Zajímají se o kvalitu a původ toho, co konzumují a stále častěji si už kvalitní kafe s pěnou a latte artem umí vykouzlit i doma.

Mladší generace odmítá mléko

Zatímco starší vyhledávají nejčastěji zrnkovou kávu ze Střední a Jižní Ameriky, mladší se nebojí experimentovat a volí ovocnější a výraznější africká zrnka například z Etiopie či Keni.

„I v preferenci kávových nápojů se setkáváme s generačními rozdíly. Obecně lze říci, že mléčné nápoje na bázi espressa, jako jsou cappuccino a flat white, mají mezi Čechy velkou oblibu. Mladší generace nicméně začíná čím dál více vyhledávat čistou kávu bez mléka – ať už filtrovanou, nebo espresso,“ poznamenává Kristián Kříž.

Festival začíná v sobotu v deset hodin dopoledne a potrvá až do nedělních 18 hodin. Celofestivalová vstupenka vyjde na 350 korun.

NA KAFI: Typický Čech stále pije spíš kávu rozpustnou, říká specialista (29. září 2023)

29. září 2023