Hospůdku u Prahy vyměnila za Horní Blatnou, podnikání se tu řídí počasím

  13:36
Majitelce restaurace a penzionu Vlčí jáma Kateřině Vlasákové se její přání, aby bylo co nejvíce sněhu, příliš nesplnilo. Podle ní je současná zimní sezona zatím jedna z nejslabších, kterou při svém podnikání v Horní Blatné zažila. Zásadní vliv na menší zájem hostů má kromě nedostatku sněhu také deštivé počasí.

Kateřina Vlasáková z restaurace a penzionu Vlčí jáma v Horní Blatné se do Karlovarského kraje vrátila po třinácti letech. | foto: Foto: Jan Havelka

„Restauraci a penzion provozujeme čtvrtou zimní sezonu a tato je zatím slabá, možná i celkově nejhorší. Moji známí pronajímají v okolí zájemcům chaty na zimu a poptávka byla podprůměrná. Je možné, že lidé také obecně začali více šetřit,“ konstatovala Kateřina Vlasáková. „Minulé léto se naopak zadařilo, tak si zatím nezoufáme,“ dodala optimisticky.

Běžkaři i cyklisté

Podnik nabízí tradiční českou kuchyni a provoz zajišťují tři lidé. „Klientela je z poloviny tuzemská, zbytek tvoří Němci. Zákazníci si nejraději pochutnají na knedlících. Česká klasika funguje stále dobře,“ zhodnotila požadavky strávníků restauratérka s tím, že návštěvnost přes zimu ovlivňuje také kvalita běžeckých tras v okolí obce.

„Pokud je dost sněhu, jsou běžecké trasy vždy skvěle upravené. To je pro nás velké plus. V létě zase jezdí hodně cyklistů a výletníků,“ uvedla Vlasáková.

V budoucnu plánují majitelé restaurace a penzionu Vlčí jáma rozšíření nabídky ubytování. „Máme tři pokoje, které nyní upravujeme. Počítáme ale s přístavbou dalších apartmánů,“ podotkla majitelka.

Příroda mnohé vynahradí

Kateřina Vlasáková se do Karlovarského kraje vrátila po třinácti letech, které strávila ve středních Čechách. „Provozovali jsme hospůdku hned za Prahou. Zastesklo se mi po zdejší přírodě a celkově klidnějším prostředí. Rozhodli jsme se proto v podnikání pokračovat zde. Sice chvíli trvalo, než jsme našli vhodné prostory, ale myslím, že jsme vybrali dobře,“ vzpomínala.

Že šla do provozování restaurace v Horní Blatné, nelituje. „Samozřejmě to může být lepší, ale otevřít tady podnik byl správný krok. Zatím jsme celkem spokojeni,“ podotkla restauratérka. „Otevřeno máme celý týden kromě pondělí. A když je zimní sezona pořádná, jsme v provozu každý den,“ láká k návštěvě horské obce Kateřina Vlasáková.

2. listopadu 2019

Autor: