„Úroda jablek byla letos dobrá. Velmi suché počasí ovlivnilo velikost plodů, které minulý rok byly o několik procent větší. Díky deštivému podzimu začala jablka nabírat na velikosti, ale dozrála všechna stejně. Tím se letos narušila posloupnost, na kterou jsme byli zvyklí. Dříve plody dozrávaly postupně, a my tak měli více operačního času to všechno zpracovat. Během čtrnácti dnů jsme sklízeli všechny odrůdy, což je opravdu nevídané a mimořádné,“ sdělil ředitel firmy Rossbach cider Filip Slouka z Hranic u Aše.
Destilovat se podle něj dá ale prakticky vše, co obsahuje cukr a na co člověk nejen na zahradě narazí – jahody, maliny, rybíz, ořech či trnky.
Cena za litr padesátiprocentní pálenky většinou přesahuje 200 korun, a to včetně spotřební daně, která činí 81 korun na litr.
Palírny v kraji
|
„Měl jsem z letošní sezony strach, ale dopadlo to nakonec dobře. Úroda byla i vzhledem k velkému suchu opravdu dobrá. Zachránil nás deštivý podzim. Důležité bylo i jaro, kdy dešťových srážek bylo taky dostatek. Letošní sezonu jsme zahájili před pár dny. Zbytky ovoce si berou myslivci a přebytek kompostujeme,“ sdělil Jaroslav Hruška ze Stvolenské moštárny.
Přebytečné ovoce, které nelze využít například ani na pečení, zkvasí také v Palírně Březová.
„Kvůli rychle rostoucí inflaci jsme ale museli zdražit o čtvrtinu. Ze zbytků ovoce vyrábíme další kvas, který nemá výtěžnost, nebo si pro to lidé jezdí, aby měli krmivo pro zvěř,“ uvedl David Moscato z březovské palírny.
Pálenku nebo mošt je možné vyrobit i doma svépomocí. Základem každé pálenky je příprava kvasu.
Ovocný kvas je břečka vyrobená ze zralého ovoce. Kvašením této břečky, resp. cukrů obsažených v ovoci, vzniká alkohol. Nejlepší je proto takové ovoce, které obsahuje hodně cukru.
Pro usnadnění kvašení je dobré ovoce rozmělnit. Jablka je dobré rozemlít, případně vylisovat mošt a nechat zkvasit pouze ten.
Ohlídají i kvas
Důležité je, aby byla nádoba pro přípravu kvasu čistá a dobře vymytá. Ovoce na kvas je potřeba dostatek. Nádoba na něj se plní až z 80 procent, důležité je myslet na to, že při kvašení se obsah nádoby zvětší, a kvas by tak mohl vytéct.
„U nás je možné si nechat pohlídat kvas. Ten, kdo si na výrobu vlastního kvasu netroufne, může přivézt ovoce a my ho pod každodenním dohledem připravujeme v našich kvasírnách, kde udržujeme stálou teplotu pro co nejlepší výsledek,“ řekl Moscato.
Zbytky vylisovaného ovoce v palírnách a moštárnách lze najít jen těžko. O vylisovanou drť je totiž velký zájem jak u myslivců, tak u chovatelů dobytka.
„Zbytky vylisovaného ovoce si odváží myslivci do lesa. Využívají to jako krmivo na zimu. Jezdí i spousta lidí z okolí, kteří mají doma například koně,“ dodává Slouka.
Další možností, jak zbylou surovinu zužitkovat, je mezi zahrádkáři oblíbené kompostování.