iDNES.cz

Ve sklepích mají plné sudy, pivo prodávají v e-shopu i přes sociální sítě

  9:04
Za normálních okolností by touto dobou malé pivovary jely na plné obrátky, aby připravily pěnivý mok na letní měsíce. Kvůli koronavirové krizi ovšem čelí existenčním problémům. Jednou z možností, jak udat navařený nápoj, je iniciativa Zachraňme pivo. Do ní se v Karlovarském kraji přihlásily dva pivovary – Svatý Florian z Lokte a Krušnohor z Kraslic.

Dominika z loketského Svatého Floriana nabízí k prodeji pivo v rámci akce Zachraňme pivo. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

„Věřím, že nám tento projekt společně s pomocí státu pomůže přežít,“ konstatoval Jaroslav Falta, manažer prodeje rodinného pivovaru Krušnohor. Díky iniciativě se podle něj lidé hlásí do pivovarského e-shopu, který v Kraslicích spustili v březnu nezávisle na situaci kolem nemoci covid-19.

Koronavirus v Česku

Pracovníci zdravotnické záchranné služby se chystají na odběr vzorku pro test...
V centrální laboratoři Nemocnice Na Bulovce probíhá testování vzorků pacientů s...
Výdejní okénko hostince v příměstské části Zborná, nedaleko krajského města...

I přes zájem veřejnosti ovšem prodeje piva výrazně propadly. „Sudy nic nenahradí,“ vysvětlil Falta, podle jeho odhadu klesly prodeje o 80 až 90 procent. Ve sklepích pivovaru zůstává ještě asi 10 tisíc litrů piva.

Podobná je situace i v Lokti. Tamní pivovar Svatý Florian má navařeno přibližně 60 hektolitrů piva. A není komu ho prodávat. „Něco jsme rozdali, něco snad prodáme díky iniciativě Zachraňme pivo. Lidé se u nás už zastavují a o pivo zájem mají,“ popisuje šéf pivovaru Václav Lojín. Velice ovšem podle něj záleží na tom, jak dlouho budou nakonec nouzová opatření trvat.

Jinde se ovšem na celorepublikovou iniciativu Zachraňme pivo, do níž se zapojilo téměř 300 malých pivovarů, nespoléhají. Například Zámecký pivovar Chyše. Jeho majitel Vladimír Lažanský vsadil na sílu sociálních sítí. A, jak sám tvrdí, udělal dobře. Prodeje se rozjely.

Vylížeme se z toho, věří majitel pivovaru

„Propad v prodejích určitě bude,“ připouští Lažanský. Už jenom proto, že pivo, které prodává v PET lahvích, dává za nižší cenu než obvykle. „Nebude to ale pro nás mít fatální následky. Vylížeme se z toho, pivovar je v dobré kondici,“ naznačil jeho majitel.

Dokonce nevyloučil, že v blízké době začne znovu vařit. „Abychom zachytili letní sezonu,“ řekl Vladimír Lažanský s tím, že věří v brzké otevření hospod a hospůdek.

Co jej ale trápí víc, je fakt, že kvůli nouzovým opatřením osiřel i samotný zámek v Chyši. „Ten se otevře možná v létě, spíš ale až na podzim,“ dodal Lažanský.

Obdobnou cestou se vydali i v mariánskolázeňském rodinném pivovaru Kronl. Jak informují na svém facebookovém profilu, budou tento týden až do soboty prodávat dvě hodiny denně své produkty přímo v areálu pivovaru.

zpět na článek