Porota hodnotila dobroty z kraje, chutnaly pivní medovina i dezert Káča

  16:06
Šestý ročník soutěže Dobrota Karlovarského kraje zná své vítěze. Vyhlásili je při akci Kraj dokořán. Porota vybírala z přihlášených produktů vyrobených pouze v kraji, přičemž hlavní surovina musela být tuzemská.

Stánek s produkty oceněnými v 6. ročníku soutěže o prestižní značku kvality Dobrota Karlovarského kraje. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

„Potěšil nás zájem producentů, farmářů a zemědělců z našeho kraje změřit síly v soutěži a ukázat, že mají co nabídnout zákazníkům. Budeme se proto snažit jejich výrobky prezentovat na krajských akcích, pomáhat je dostat ke spotřebitelům. I když většina z výrobců už je dnes dobře známá právě díky vysoké úrovni svých výrobků,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Karel Jakobec.

V kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje zvítězil Václav Lojín se svojí Pivní medovinou.

„Výhra v soutěži je pro mě zrcadlem mé práce. Vše naznačuje tomu, že to děláme správně. Do soutěže jsme přihlásili tři produkty. Jako další lihovinu jsme přihlásili naši Jabkovici společně s Pivovicí. Naše Jabkovice je čistě regionální záležitost. Pěstujeme jablka v historickém sadu u Sokolova, o který nikdo nepečoval nejméně padesát let. Tím se dají považovat jablka, která používáme, za 100% bio. Výrobky lze koupit jen u nás. Nikam je nedodáváme,“ sdělil výherce Lojín.

Jeho pivovar je čistě rodinná záležitost, která v Lokti působí už od roku 2006. „Všechno vyrábíme pod půdou bývalé sladovny, která byla založena v roce 1330. V roce 2020 jsme otevřeli v hotelu U Bílého koně rodinný lihovar. Medovinu vyrábíme od začátku založení našeho pivovaru. Pivní medovina je čistě přírodní produkt. K bylinkám a k medu, které do ní patří, se přidává i chmel,” dodal Václav Lojín.

V kategorii masných výrobků porotu nejvíce zaujal Uherský salám od Josefa Pelanta z Doupovských uzenin. V kategorii mléčné výrobky zvítězila firma Belina se svým Tvarohovým dezertem Káča. Kostka se špaldou z Karlovarské cukrárny obsadila první příčku v kategorii Pekařské výrobky a Cukrářské výrobky.

V poslední, páté kategorii ovoce, zelenina, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě si první místo zajistil Medový krém s ostružinami od Miroslava Dima.

Dobrota Karlovarského kraje - oceněné výrobky

Masné výrobky

  1. Uherský salám Josef Pelant
  2. Grilovací klobáska niva a pepř Roman Krčma
  3. Hovězí maso ve vlastní šťávě Statek Bor ZEOS, spol. s r.o.

Alkoholické a nealkoholické výrobky

  1. Pivní medovina Václav Lojín
  2. Summer ALE 10° Pivovar Krušnohor s.r.o.
  3. Kynšperský zajíc – tmavý ležák 12° Kynšperský pivovar s.r.o.

Pekařské a cukrářské výrobky

  1. Kostka se špaldou Karlovarská cukrárna s.r.o.
  2. Chléb pivovarský Karlovarská cukrárna s.r.o.
  3. Bezé s lískovým oříškem Veronika Amálie Kušnir

Mléčné výrobky

  1. Tvarohový dezert KÁČA Belina s.r.o.
  2. Dvojník Ing. Jiří Kubernát
  3. Přírodní čerstvý sýr Belina s.r.o.

Ovoce, zelenina, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě

  1. Medový krém s ostružinami Miroslav Dimo
  2. Andělské čajování - Krušínek Jitka Šimůnková
  3. Medový krém s višněmi Miroslav Dimo