Pečlivě jsme uklízeli, dušuje se šéf restaurace, v níž inspekce našla myší trus

  17:10
Druhou známou restauraci zavřela v Brně v několika dnech Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ve středu našla v podniku Burger Inn ve Skácelově ulici myší trus a zjistila zanedbaná opatření proti vnikání hlodavců do provozovny. Oznámila to na síti X jen dva dny poté, co kvůli nálezu švábů a špíny zavřela podnik Butcher’s Grill & Pasta, fungující jen o pár set metrů dál.

S oběma restauracemi inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty. V případě Burger Inn našli její pracovníci velké množství myšího trusu ve skladu obalového materiálu, v přípravně jídel pod pracovními stoly i v šatně zaměstnanců.

Uzavření provozu trvala v obou případech jenom jeden den. Po nápravě nedostatků mohly oba podniky, sídlící v brněnském Králově Poli, opět otevřít.

Švábi, špína v kuchyni. Věhlasná brněnská restaurace měla problémy s hygienou

„I když to tak podle fotek nyní nevypadá, na čistotě si zakládáme. Bohužel se k nám myši přesto dostaly. Já nevím jak, jsem z toho vcelku zničený. Vždycky jsem si myslel, že problémy tohoto rázu mají provozy úplně jiného typu, než jsme my,“ hlesl jednatel restaurace Jakub Řiháček.

Zatímco vedení Butcher’s Grill & Pasta označilo sankce ze strany inspekce za neoprávněné a stěžuje si na vedení účelové kampaně proti jejich restauraci, podnik Burger Inn se k situaci postavil čelem.

Snímek, zveřejněný inspekcí v dokumentaci o kontrole v restauraci Burger Inn. Její jednatel se hájí, že nepochází z jeho podniku. (únor 2025)

„Teď jsme veškeré cesty zabednili a přijali spoustu dalších pravidel tak, aby se k nám nedostalo vůbec nic, a věřím, že se nám to už nikdy nestane,“ uvedl Řiháček.

Upozornil, že podnik sídlí ve starém domu, v němž některé prostory sdílí s vedlejší restaurací Na Devadesátce. „V prostoru, v němž fungujeme, máme pronajatou kuchyň a část chodby. Druhou část chodby a restaurace má pronajatou někdo jiný. Část fotek, které jsou na internetu, nejsou od nás, ale z druhého podniku. Psal jsem to na inspekci, posílal jsem i smlouvu o pronájmu, vše jsem zdokumentoval. To už ale nikoho nezajímalo,“ povzdechl si.

Řiháček argumentuje i tím, že myši musely v jeho restauraci pobývat jenom krátce a poprvé až v posledních dnech před kontrolou. Opírá to o tvrzení, že trus na zemi byl čerstvý a ani malá část potravin v regálech nebyla ohlodaná. „Ani vakuové obaly od pečiva,“ hájí se jednatel.

Na udržení hygieny prý v nedávné minulosti dbal. „Snad jako jediní v Brně využíváme i služeb specializované firmy, která se soustředí na čistění gastroprovozů, máme ji u nás několikrát ročně. Byli u nás zrovna minulý týden, ještě jsem od nich dostal potvrzení, že během úklidu na žádné z našich poboček žádný myší trus nenašla. Ironií osudu jsme ještě na začátku tohoto týdne prováděli naši vlastní kontrolu a také jsme nenašli nic nevyhovujícího. Budeme se snažit dělat to ještě lépe než dosud, evidentně jsem někde udělal chybu,“ přiznal.

Autor: