Chutné školní jídlo i vzduch z okurek. Šéfkuchaři nabídnou sci-fi menu

  16:02
Rok 2020 leckterá dřívější literární či filmová díla považovala za nedostižnou budoucnost. Zda dnes lidé žijí nebo jedí sci-fi, chce prozkoumat jedenáctý ročník Grand Restaurant Festivalu.

Telecí pavouček, žloutková kroketa, nakládaná cibule, lanýžová pěna. Takový hlavní chod naservíruje při Grand Restaurant Festivalu brněnská restaurace Ristorante Piazza. | foto: Grand Restaurant Festival

V 89 gastropodnicích po celém Česku šéfkuchaři od 15. ledna až do 29. února připraví speciální degustační menu, u nichž právě ve sci-fi hledali inspiraci.

„Fantazie šéfkuchařů nás samotné překvapila. Objevují se pokrmy jako ovocné amarouny či marinovaná chapadla z kalamárů v zeleninové sluneční soustavě, v jídlech se využívá mech, houbový čaj, japonský hmyz, řasy a objevuje se tam i vzduch z okurek,“ vyjmenoval hlavní organizátor festivalu Pavel Maurer.

Fotogalerie

Restaurace však na talíř nedokázaly převtělit pouze Návštěvníky, Hvězdné války nebo Vodní svět. Podle Maurera si lidé pochutnají i na jídlech, která jsou inspirována celospolečenskými trendy – třeba omezováním plýtvání s potravinami či využitím superpotravin.

„Kuchaři připraví menu i s menším obsahem cukru nebo s větším podílem potravin rostlinného původu, maso upravují šetrným způsobem. Představují suroviny, které by se jinak vyhodily, protože je lidé neumí v kuchyni běžně využít, takže zvířata zpracovávají takzvaně od čumáčku až po ocásek,“ přidal Maurer.

Festival podpoří projekt pro podvyživené děti

Na jižní Moravě se představí pětice restaurací. Přímo v Brně to je Prominent, Ristorante Piazza, Valoria a Konfit.

„My jsme si řekli, že pro mnoho lidí je nepředstavitelné, že jídla, která znají ze školních jídelen, by mohla chutnat dobře. My je chceme naučit, že můžou,“ řekl provozní Konfitu Martin Rusňák. Na jejich menu se tak objeví třeba konfitovaná hovězí líčka s koprovou omáčkou a krupicovými noky.

Pátým podnikem je Essens sídlící v Hraničním zámečku v Hlohovci na Břeclavsku.

„To je jediná z 89 restaurací, která předem nechtěla zveřejnit menu. Jejich kuchař je natolik flexibilní, že každý den vymýšlí pokrmy přímo z čerstvých a lokálních potravin. Ctí sezonnost, proto se nechce k určitým jídlům zavazovat,“ vysvětlil Maurer.

Ukázkové menu z Ristorante Piazza v Brně

  • Předkrm: Pastrami z lososa, hořčice, okurky, kapara, créme fraîche, k tomu italské víno Vigna Roda Bianco 2018.
  • Oběd: Telecí pavouček, žloutková kroketa, nakládaná cibule, lanýžová pěna, k tomu italské víno Vigna Roda Rosso 2018.
  • Dezert: Odpalované těsto plněné čokoládovou pěnou, zmrzlina z lískových oříšků, maliny.

Vstupenky na gastrofestival, který jen na jižní Moravě loni navštívilo přes 1 700 lidí, se prodávají za 300, 500 a 700 korun. Ceny jsou odstupňované od počtu jídel a nápojů, které chce člověk ochutnat. Zájemci mohou využít také speciální nabídky a kromě jídel si užít i zážitkové výlety nebo lekce vaření přímo ve vyhlášených kuchyních.

Festival nechce pouze „pošťouchnout“ lidi, aby se nebáli zkoušet nová jídla, ale letos podporuje také dobročinný projekt UNICEF pro podvyživené děti.

„Nemohou přijímat normální stravu. Ale existuje kapsle Plumpy’Nut, která dětem dodá to nejnutnější. Je vyrobena z arašídové pasty, cukru, rostlinného oleje, odtučněného mléka, a obsahuje také vitamíny a stopové prvky,“ popsal Maurer.

Kapsle stojí necelých devět korun. Z každé festivalové degustace organizátoři zašlou drobnou částku právě na její nákup, stejnou sumu ještě přidají z vlastní kapsy.