O stavbu masokombinátu na drůbež, který bude znamenat také pracovní příležitost pro stovky lidí, usiluje firma už několik let.
Původní záměr u Jemnice na Vysočině tamní obyvatelé odmítli. „Velkovýkrmny a masokombináty devastují životní a kulturní prostředí,“ vyjádřil se nedávno bývalý starosta Jemnice Jiří Tříska.
Nový závod v Jindřichově Hradci má ročně zpracovat 70 tisíc tun kuřecího masa![]() |
Naproti tomu nové místo na pěti hektarech v průmyslové zóně poblíž jindřichohradeckého hřbitova má zelenou. „Záměr nebude mít významný vliv na životní prostředí,“ napsal kraj v závazném stanovisku k hodnocení EIA. Pro povolení stanovil množství podmínek týkajících se třeba hluku nebo odpadní a dešťové vody.
Investor slíbil podporu místním sportovcům
Celé řízení se od začátku protáhlo, když se s množstvím původních připomínek musel investor vypořádat různými projektovými úpravami. Na dotazy veřejnosti pak odpovídali letos v dubnu na veřejném projednávání zástupci firmy. Její majitel Josef Kolář na něm podrobně popsal provoz masokombinátu.
Zařízení na zpracování deseti tisíc kusů drůbeže za hodinu bude mít halu a několik dalších objektů včetně parkoviště. Kamiony budou dovážet a vyvážet kusy po silnicích ze směru Jindřichův Hradec – Dačice – Nová Bystřice. První návoz bude ve tři hodiny ráno, poslední v osm hodin. Půjde o maximálně 20 kamionů za 16 hodin. Uhynulé kusy odvezou do kafilerie v Dobřejovicích u Českých Budějovic v množství dvě až tři dodávky za dvě směny.
S vypořádáním námitek je spokojený také starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár. Investor slíbil kromě zvelebení okolí, například výsadbu nových stromů, také podporu místním sportovním klubům. Podle původního harmonogramu měl stát masokombinát už letos.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz