iDNES.cz

Hygienici na Vysočině kontrolovali zmrzlinu. Našli nebezpečné bakterie

  11:38
Hygienici zorganizovali před letní sezonou na Vysočině pravidelné kontroly zdravotní nezávadnosti zmrzliny. Výsledek není příliš povzbuzující, polovina odebraných vzorků byla nevyhovující. Ve všech případech s příchutí vanilky.
Ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

„Z osmnácti odebraných vzorků k mikrobiologickému vyšetření jich devět nevyhovělo legislativním požadavkům. Ve všech případech se jednalo o zmrzlinu vanilkovou,“ uvedla Tereza Poulová ze žďárského pracoviště Krajské hygienické stanice na Vysočině.

Laboratorní vyšetření u nevyhovujících vzorků prokázalo nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae.

Některé druhy enterobakterií jsou původci vážných infekčních onemocnění. Přirozeně žijí ve střevech obratlovců. Jejich přítomnost ve vodě může být dokladem znečištění výkaly.

Zaměstnanci krajské hygieny provedli během dubna a května celkem 31 cílených kontrol na ověření úrovně hygieny výroby a také zdravotní nezávadnosti zmrzlin vyráběných takzvanou studenou cestou.

„Výroba zmrzliny studenou cestou, tedy smícháním práškové směsi s vodou, je nejčastěji používanou technologií u provozovatelů sezonního stánkového prodeje točené zmrzliny. Její nabídka i počet prodejních míst se stále zvyšuje,“ dodala Poulová.

Výsledky kontroly podle ní svědčí o nedodržování hygieny při výrobě zmrzliny, nedostatečně prováděné dezinfekci výrobního zařízení a pomůcek a obecně nízké hygieně v provozu.

„Uvedené nedostatky jsou důsledkem toho, že provoz stánků velmi často zajišťují brigádníci, kteří nejsou dostatečně proškoleni,“ upozornila Poulová.

Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách hygienici uloží deset pokut v celkové výši třicet tisíc korun. „Je třeba zohlednit, že zmrzlinu konzumují především děti, které jsou vůči infekčním nákazám vnímavější,“ podotkla Poulová.

zpět na článek