„Na trh se ale samozřejmě dostane později, musí totiž několik týdnů zrát,“ upřesňuje Jan Kotouč.
Pivovar v České KameniciPanský pivovar založil Jan Oktavián Kinský před rokem 1640, později tu vyrostla palírna. V roce 1758 či 1759 pivovar vyhořel, obnova trvala do roku 1761. Před rokem 1875 byl vybaven parním strojem. Areál prošel dalšími stavebními proměnami v 19. a 20. století. V 50. letech 20. století ho začali užívat zemědělci jako sklad obilí a část stavby poničili. Pivovar je dokladem industriální architektury a technickou památkou. Při jeho obnově musí manželé Kotoučovi dodržovat požadavky památkářů. |
Z pivovaru, kde se přestalo vařit v padesátých letech minulého století, by měly zprvu vycházet standardní druhy piva, ale v budoucnu i speciály. „Začneme desítkou, jedenáctkou a dvanáctkou, později bychom zkusili speciální piva tmavá nebo polotmavá,“ plánuje Kotouč.
Sládka už má, o práci projevil zájem sám a Kotoučovi ho doporučili i přátelé. „Není místní, bude nejspíš dojíždět. Ale jméno zatím neprozradím,“ poznamenal Kotouč.
Barokní pivovar už čeká na zařízení. Dělníci dokončují vnitřní prostory, kam se celá pivovarnická technologie umístí. „V pivovaru bude i restaurace, zatím jen pivnice bez vaření. Kuchyň plánujeme také, ale až později. V pivnici pak hosté uvidí, jak se pivo vaří v tamní varně,“ přibližuje Kotouč.
Nový pivovar chce vyrábět něco málo přes tři tisíce hektolitrů piva ročně. Přitom za první republiky se v České Kamenici vařilo až 30 tisíc hektolitrů. „My budeme malý, rodinný pivovar,“ podotkl Kotouč.
Od plánů pálit vlastní kořalku manželé zatím ustoupili
Manželé mají v plánu vybudovat v areálu i palírnu. Kotoučovi už jednu provozují, a to přímo u svého rodinného domku.
„Pálenice u pivovaru bude, jen jsme museli zkorigovat naše plány. Chtěli jsme vyrábět vlastní kořalku, máme i všechna povolení, ale chybí nám půl milionu korun na kauci, kterou každý výrobce teď musí skládat. Je to reakce zákonodárců na aféry s nelegálním alkoholem. Věřím, že se zákon změní a kauce bude nižší,“ říká Kotouč.
Nová palírna tak zatím bude jen zpracovávat ovoce drobných pěstitelů.
„Ale hned v červenci začne fungovat bistro, kde si lidé mohou koupit naše ovocné mošty, máme tam i malou kuchyň, dokonce jsme pořídili i pec na pizzu, takže bude i něco k zakousnutí. Službu chceme nabídnout nejen místním, ale i turistům, aby Českou Kamenicí jen neprojeli, ale zastavili se tu,“ dodává Kotouč.
Rekonstrukce s dobudováním pivovaru a pálenice neskončí. Manželé už si rýsují další plány. Do budoucna v areálu chtějí vybudovat i wellness centrum s ubytováním.