Jako by bylo zvětralé, na náplavce lidé ochutnávali pivo bez chmele

  11:56
Na pražské náplavce se o víkendu konal happening, jehož cílem bylo vyzdvihnout důležitost chmele pro výrobu českého piva. Na akci, kterou pořádali sami pěstitelé v rámci farmářských trhů, mohli lidé vyzkoušet pivo, jaké ještě nikdy neochutnali, a porovnat ho s klasickým českým ležákem. Netradiční mok byl totiž uvařený bez chmele, avšak právě ten českému pivu dává typickou hořkost a vůni.

„Chceme lidem touto akcí zdůraznit, jak je chmel pro naše české pivo důležitý. Většina návštěvníků našeho stánku rozdíl poznala. Často si stěžovali, že s pivem bez chmele něco není v pořádku,“ říká Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR.

Akci zorganizovali lidé pěstující český chmel. Před pár dny totiž skončila sklizeň, a ačkoliv letos nebyla špatná, dlouhodobě trápí české chmelaře výkyvy počasí, sucho nebo naopak prudké přívalové deště. Touto akcí tak chtěli lidem ukázat, že chmel je pro české pivo opravdu nezbytný.

„Změny klimatu a sucho posledních let českému chmelu škodí. Produkce chmele kvůli tomu v posledních deseti letech výrazně kolísá, a to právě vlivem nestálosti počasí a nedostatku vody,“ doplňuje Hejda.

Zatímco v roce 2016 vyprodukovaly české chmelnice přes 7,7 tisíce tun sklizně, v roce 2012 jen 4,3 tisíce. Tedy o 44 % méně, zatímco plocha chmelnic byla menší jen o 8,5 %.

V ostatních letech nejsou rozdíly tak velké, ale jsou pořád viditelné. Meziroční výkyvy opakovaně přesáhly tisíc tun, tedy okolo 20 %. Letos se chmelu dařilo, ale jde o výjimečný rok, který opět potvrzuje, jak jsou klima a počasí nestálé.

U stánku čepovali pivo výčepní s nepřehlédnutelným žlutým tričkem s nápisem „Pivo, které jste ještě nikdy neochutnali“ a možná i díky pěknému počasí se u nich zastavovaly velké hloučky zájemců. 

„Rozhodně mi více chutnalo pivo s chmelem. Jaká ingredience chybí jsem ale nepoznala, to mi museli říct až organizátoři,“ řekla návštěvnice u stánku. I další lidé, kteří se u žlutých chmelařů zastavili, sborově hlásili, že jim pivo bez chmele nechutná. „Vzorek bez chmele v sobě neměl vůbec tu pravou pivní hořkost,“ komentoval další příchozí.

Česká republika je jedním ze světových lídrů v produkci chmele s více než tisíciletou tradicí. Ročně se zde na 5 000 hektarech vypěstuje téměř 6 000 tun chmele. Z toho přes 80 % tvoří neslavnější odrůda – Žatecký poloraný červeňák – s jemným aroma a nezaměnitelnou chutí, typickou pro český ležák.

Autor: