Žena hasila hořící olej v hrnci vodou, zapálila i kuchyňskou linku

  10:18
Školáckou chybu udělala tento týden hospodyňka z Hlinska na Chrudimsku, která v hrnci smažila hranolky. Když se rozpálený olej vznítil, zazmatkovala a začala ho hasit vodou. Z hrnce vyšlehly plameny, které zapálily i kuchyňskou linku.

ilustrační snímek | foto: HZS Olomouckého kraje

Na jedno ze základních pravidel, které říká, že na vznícený olej nikdy nelijeme vodu, žena z Čelakovského ulice zřejmě už nikdy nezapomene.

Hospodyňka připravovala hranolky, nalila si asi 750 ml oleje do hrnce a přikryla ho na puštěném sporáku pokličkou. Zhruba po pěti minutách pokličku odkryla a v tu chvíli se z hrnce vyvalil kouř a vyšlehly plameny. Aniž by žena při přípravě smažených hranolek něco zanedbala, v šoku zazmatkovala.

„Žena nenechala hrnec bez dozoru. Bohužel se lekla, popadla jiný hrnec s vodou a nalila ji na hořící olej. V ten okamžik se vznítila část kuchyňské linky,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Žena stihla popadnout děti a psa a utekla s nimi do bezpečí. Její kamarádka poté zavolala hasiče. Ti požár uhasili a ještě termokamerou zkontrolovali kuchyň i digestoř, aby nedošlo k opětovnému vznícení.

„Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 1,5 milionu korun,“ dodala Horáková.

Hasiči před hašením hořícího oleje vodou důrazně varují. „Reakce má charakter fyzikálního výbuchu. Každá vodní kapka okamžitě zvětší svůj objem a exploduje. Proto se oheň nejen rozšíří, ale také mnohdy popálí člověka po celém těle,“ upozornila mluvčí hasičů.

Pokud nemáte k ruce hasicí roušku nebo speciální hasicí přístroj pro hašení jedlých olejů a tuků, můžete k likvidaci požáru použít improvizované prostředky jako například sůl, hlínu z květináče, mokrou utěrku, hadr nebo pokličku.

Podívejte se, co nastane, kdy se do vzníceného oleje nalije voda

Autor: