iDNES.cz

Olomoucká nemocnice nabídne pacientům pestřejší menu a výběr ze tří jídel

  12:54
Nabízet hospitalizovaným pacientům pestřejší, kvalitnější a také zdravější jídla využívající regionální produkce a obohacená o více čerstvého ovoce a zeleniny. A především umožnit lidem výběr rozšířením menu z jednoho pokrmu na tři. Takové cíle chce letos splnit olomoucká fakultní nemocnice.

Podobná jídla chce olomoucká fakultní nemocnice nabízet hospitalizovaným pacientům v rámci snahy o pestřejší, kvalitnější a také zdravější jídla využívající regionální produkce a obohacená o více čerstvého ovoce a zeleniny. | foto: FN Olomouc

Projekt nazvaný jednoduše Nemocniční strava se kromě kvality podávaných jídel, s jejímž zvyšováním už fakultní nemocnice přidáváním regionální produkce a vyšším podílem sezonního ovoce a zeleniny začala, zaměřuje i na zvýšení úrovně služeb souvisejících se stravováním pacientů.

„Cílem je mimo jiné umožnit pacientům v nedietním režimu výběr ze tří pokrmů oproti současnému jednomu dennímu menu podávanému pro všechny pacienty bez možnosti volby,“ nastínil ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

Po rozšíření jídelníčku mají mít pacienti možnost vybrat si mezi jedním vegetariánským menu a dvěma jídly vycházejícími z odborných doporučení pro racionální výživu.

„Jedno racionální menu bude respektovat striktněji zdravější výběr surovin, kdy budou upřednostňovány například celozrnné produkty, cereálie, ryby, luštěniny, zelenina a ovoce. Nebude obsahovat jídla smažená, zahušťovaná bílou moukou či s uzeninami a také v nich bude omezeno množství červených mas,“ uvedla hlavní sestra Andrea Drobiličová.

Nahlédněte do kuchyně

„Druhé racionální menu bude představovat spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla spokojena co největší část pacientů v nemocnici,“ doplnila.

Se zavedením třívolbového jídelníčku na vybraných klinikách a odděleních počítá fakultní nemocnice postupně během letošního roku. Do budoucna by pak dalším krokem mělo být přidání možnosti objednat si za příplatek nadstandardní menu a dále také v rámci podpory aktivní rekonvalescence zřízení jídelny pro mobilní pacienty s bufetovou nabídkou pokrmů.

Projekt Nemocniční strava vznikl z podnětu známé specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové a think tanku Globopol. Záštitu nad ním převzal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a zaručila se za něj Sekce nutričních terapeutů České asociace sester.

Autor:
zpět na článek