Hygienici uložili pokuty za více než 215 tisíc, jeden podnik musel zavřít

  8:22
Ve druhém čtvrtletí letošního roku se vydali hygienici v Libereckém kraji na kontroly restaurací, firemních jídelen či stánků. Během 215 kontrol uložili 45 pokut za více než 215 tisíc korun. Jedna provozovna dokonce musela zavřít.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna VavríkováMAFRA

Hygienici nejčastěji upozorňovali na chybějící data výroby a spotřeby u rozpracovaných pokrmů či polotovarů.

Byli svědky křížení pracovních ploch, které může vést až ke kontaminaci potravin, také řešili nedostatečné úklidy a výjimkou nebylo ani používání prošlých potravin.

Na Liberecku navštívili hygienici čtyřicet šest provozoven. Ty obdržely devatenáct pokut, což je nejvyšší počet prohřešků co do srovnání okresů.

„Kromě běžné kontrolní činnosti jsme se zaměřili na akce jako městské slavnosti, poutě či jarmarky. S nastupujícím létem a teplým počasím každoročně věnujeme pozornost rekreačním oblastem či místům, která navštěvují turisté u vodních ploch,“ informovala Alena Patková, vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání.

Riziko vidí i ve stánkovém prodeji, kde kvůli omezenému prostoru mívají problémy se správným uspořádáním a vybavením stánku nebo se skladováním potravin.

„Vybavení provozovny je klíčem k dodržování správného režimu jak provozní, tak osobní hygieny zaměstnanců. A to je základem prevence možných problémů,“ dodala Patková.

Autor: