Kaufland v Trutnově podle přepracovaných plánů by neměl sídlišti vadit

  16:48
Chystaná přestavba obchodního domu Kaufland v Trutnově bude pro obyvatele únosnější než původní projekt, který vzbudil silnou nevoli. Firma zadala nový a studie potvrdila, že projekt nebude mít vliv na životní prostředí ani hluk. Firma také musí nahradit stromy, které vykácí. Parkoviště vznikne pod zemí.

Trutnovský Kaufland čeká přestavba. (8. ledna 2019) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Když o záměru německé společnosti Kaufland přestavět obchodní dům v městské části Horní Staré Město - Zelená Louka informovala začátkem roku MF DNES, strhla se mezi místními proti plánu vlna kritiky. Projekt odsuzovali především obyvatelé tří panelových domů, které se stávajícím obchodem sousedí.

Nový obchodní dům měl podle prvotních plánů stát pouhých devět metrů od jejich oken, k tomu mělo jít k zemi třicet vzrostlých stromů a vadil také úbytek parkovacích míst.

Společnost nakonec tlaku veřejnosti a města ustoupila a první návrh na proměnu obchoďáku smetla ze stolu. Před půl rokem předložila zcela nový plán, který s požadavky radnice i obyvatel již korespondoval.

Místní například neskrývali strach z nadměrného hluku, který by stavba a poté i provoz obchodního domu mohl znamenat. Nadměrnou hlukovou zátěž však vyloučil posudek, který společnost nedávno zveřejnila a k dispozici jej má i MF DNES.

Fotogalerie

V něm stojí, že nový objekt nenaruší klid v denní ani noční době. Největším zdrojem hluku má být klimatizace, vzduchotechnika a doprava spojená ze zásobováním.

„Z hlediska hodnocení zdravotních rizik hluku lze vyslovit odborný závěr, že posuzovaný záměr novostavby obchodního domu Kaufland nevyvolá u obyvatel nejbližší obytné zástavby změnu zdravotních rizik, která mohou být očekávána již ve stávající situaci,“ zní závěry hlukové studie.

Dobrou zprávu pro Kaufland má i odbor životního prostředí Městského úřadu v Trutnově. „Nemáme ke stavbě připomínky za předpokladu, že při realizaci nedojde k poškození stromů a keřů rostoucích mimo les,“ stojí ve zprávě úřadu, do které MF DNES nahlédla.

Společnost sice povolení ke kácení zhruba dvaceti stromů už dostala, ale zároveň s tím i podmínku: vykácené stromy musí nahradit novými.

Řetězec kvůli prvnímu návrhu čelil kritice lidí i města. Proti záměru padlo několik námitek. Stavební úřad v Trutnově nakonec vyšel obyvatelům i městu vstříc a nařídil Kauflandu projekt předělat.

Obchod bude nad podzemním parkovištěm

Stavební úřad požadoval, aby společnost zajistila větší vzdálenost od domů a zvýšila počet parkovacích míst, a to do 31. března. Kaufland však dva dny před vypršením lhůty žádost o stavební povolení stáhl a nakonec se rozhodl projekt zcela předělat.

Nový návrh počítá s dvoupatrovou budovou, která bude od paneláků dál a nabídne podzemní parkoviště pro téměř čtyři sta aut.

„Původně byl objekt koncipován jako jednopodlažní moderní budova, nakonec bude obchod dvoupatrový a parkovací stání budou z velké části pod prodejní plochou. Pro zákazníky vytvoříme komfortní místa, která budou v létě chráněna před sluncem a v zimě před sněhem, což v horské oblasti, jakou Trutnov bezpochyby je, ocení,“ řekla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Společnost nyní dolaďuje detaily.

S novým návrhem je spokojen i architekt Jan Veisser z uskupení Žít v Trutnově. „Obchod bude v patře nad parkovištěm. Vstupovat se do něj bude pohyblivou rampou, po schodech nebo výtahem,“ uvedl Veisser.

Severní část parkoviště bude sloužit lidem ze sídliště. „Dá se říct, že nový záměr je k okolí šetrnější. Oproti předchozímu návrhu je budova dál od bytových domů a neruší výhled z oken bytů. Na žádost obyvatel je vstup od Horské ulice, co nejdále od domů. Obyvatelé by měli být rušeni mnohem méně,“ uvedl architekt.

„Zásadní je i to, že nebude nutné kácet celé stromořadí, které odděluje sídliště od obchodního domu. I samotný vchod bude od domů dál, než počítal původní projekt. Návrh vypadá tak, jak jsme si to představovali a přáli od samého začátku,“ informoval starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS).

Chybí studie osvětlení i hluku, poukazuje zástupce obyvatel

Demolici stávajícího obchodu plánuje Kaufland na začátek příštího roku, o několik měsíců později by měla začít stavba.

Problém se dotýkal asi pět stovek obyvatel, jejichž domy dnes stojí 23 metrů od obchodu. Nová vzdálenost měla být podstatně menší, skoro o patnáct metrů.

Podle Vladislava Hladíka, předsedy místního výboru společenství vlastníků jednotek (SVJ), stavební úřad na začátku opomněl několik důležitých věcí.

„Odbor výstavby na radnici s nikým chystanou přestavbu neprojednával. Když jsme to chtěli řešit, bylo nám nejdříve řečeno, že je před volbami a není čas. Pak zase bylo po volbách a rovněž nebyl čas,“ řekl.

Poukázal i na další potíže doprovázející celý projekt. „Nebyla provedena studie osvětlení a oslunění, která by prověřila, jak stavba ovlivní byty. To prý není potřeba. Rovněž nikdo neudělal hlukovou studii, ta prý bude provedena ve zkušebním provozu novostavby obchoďáku, což je trochu pozdě. Všechno je prý podle zákona,“ uvedl.