Začala sezona samosběru jahod, některé plantáže pouštějí zájemce postupně

  14:50
Přestože jarní mráz na polích s kvetoucími jahodníky citelně zaúřadoval, mlsalové se dočkali. Sladké plody v těchto dnech dozrávají. Jahodárny v kraji už pár dnů nabízejí možnost nasbírat si ty nejčerstvější a nejkrásnější do košíku vlastnoručně přímo na poli.

Jahodovou plantáž v Odravě na Karlovarsku vzali lidé útokem. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zájem je obrovský. Jahodárnu v Odravě vzali lidé v úterý krátce po osmé hodině ráno útokem.

„Letos nám počasí nepřálo, rané odrůdy vykvetly a zmrzly, naštěstí máme alespoň i ty pozdější, které právě dozrávají. Problém je, když k nám přijede hodně zákazníků naráz. Poté, co na pole naběhnou davy lidí, je za několik hodin otrháno. Například v úterý jsme skončili hned dopoledne,“ popsala Anca Eliášová z firmy Jahody Funck.

Ta se podle svých slov snaží prostřednictvím webových stránek informovat zákazníky o situaci na poli a aktuálním množství zralých jahod. Jestli bude mít otevřeno každý den, stejně jako v předcházejících letech, ale nedokáže odhadnout.

„Ráda bych měla otevřeno denně, ale nevím, zda to bude možné. Záleží to hlavně na počasí,“ řekla Eliášová.

Potvrdila, že situace byla velmi obtížná. Někteří zákaznicí parkovali na kraji úzké komunikace a bránili tím v průjezdu ostatních aut. Nakonec museli dopravu řídit policisté. Ti také upozorňovali, že příště už budou rozdávat pokuty.

„Jahody dozrávají průběžně, proto je lepší, pokud se počty sběračů rozprostřou do celého dne. Také bych apelovala na to, aby každý před utržením jahodu zkontroloval, zda je opravdu zralá. Někdy jsou totiž červené jen zčásti a stává se, že je zákazníci po utržení odhodí na zem,“ doplnila Eliášová.

Ta odhaduje, že čerstvé letní plody, kilogram za 65 korun, by mohly být k mání ještě přibližně dva týdny.

Na úrodě se podepsal mráz

Tomáš Baloun, spolumajitel rodinné firmy, která v kraji provozuje jahodárnu v Šabině a v Hroznětíně, potvrdil, že sezona už začala.

„V Hroznětíně pole otevíráme dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu od 8 do 17 hodin. Kilogram vlastnoručně natrhaných plodů u nás stojí 60 korun. Abychom zamezili možným tlačenicím a také z důvodu možnosti zachování bezpečných rozestupů, jsou zákazníci do areálu vpouštěni postupně v pořadí, v jakém přišli,“ upřesnil Tomáš Baloun s tím, že při rychlém otrhání zralých plodů se může provozní doba zkrátit.

Poněkud odlišná situace je v Šabině, kde jarní mrazy zlikvidovaly až 90 procent květů.

„Momentálně jsme na tamním poli nesebrali ani jednu zralou jahodu. Navíc zjišťujeme, že je jich velmi málo. Proto stále nedokážeme odhadnout termín a velikost sklizně. Doporučuji sledovat naše stránky na Facebooku,“ doplnil Tomáš Baloun.