Herec zpovídá restauratéry. Kolegové se mu smějí, že je z něj druhý Maurer

  6:28
V době zavřených restaurací, kaváren a barů provází posluchače brněnskou gastronomickou scénou herec Roman Blumaier. Podcasty chystá spolu s Turistickým informačním centrem Brno.

Na divadelních prknech coby Kláska v Lucerně nebo Fabrizia v komedii Mirandolína ho teď diváci kvůli zavřeným divadlům nevídají. Místo toho je Roman Blumaier, herec Národního divadla Brno, provází světem brněnské gastronomické scény.

Moderuje totiž rozhovory s majiteli brněnských gastro podniků v rámci projektu Gourmet Brno, za nímž stojí brněnské turistické informační centrum (TIC).

„Představujeme jejich příběh, koncept nových podniků i to, jak zvládají současnou situaci a jak se jim daří fungovat. Mými respondenty jsou majitelé brněnských kaváren, cukráren, bister či barů. Jde o nominanty letošního ročníku a vítěze loňského ročníku,“ přiblížil Roman Blumaier, který spolupracoval i na předchozích ročnících projektu Gourmet Brno.

Rozhovory si zájemci mohou poslechnout ve formě podcastů prostřednictvím služby Spotify, na webu Gourmet Brno a na facebookové stránce TIC Brno, zveřejňují se postupně.

„Už jsme jich vydali jedenáct a dalších šest zveřejníme do konce roku,“ upřesnila za TIC Kateřina Theissigová a dodala, že poslechovost i zpětná vazba od podniků je velmi dobrá.

Zájemci už si mohli poslechnout povídání třeba o Monogram Espresso Baru, Cupcakekárně, baru Super Panda Circus, podnicích Gusto Plzeňka, Pavillon Steak House nebo Ramen Brno.

Protože kvůli jarní i podzimní koronavirové vlně se nemohl Gourmet Brno uskutečnit tak jako v předchozích čtyřech ročnících, kdy brněnští patrioti nominovali dle svého názoru nejlepší podniky, které potom ohodnotila odborná komise, rozhodl se TIC k letošnímu ročníku přistoupit jinak a představit a podpořit místní gastronomickou scénu právě i pomocí podcastů vysílaných na internetu.

Role moderátora herce Blumaiera baví i proto, že se sám o gastronomii zajímá. „Baví mě sledovat, jak se brněnská gastronomická scéna vyvíjí. Uvidíme, jak to bude dál, ale když se podíváme na situaci před koronavirem, vývoj brněnské gastronomické scény byl podle mě ve srovnání s jinými městy v republice neuvěřitelně dynamický,“ zamýšlí se Blumaier s tím, že podnikům drží palce, aby byly schopné otevřít i poté, co přestanou platit protikoronavirová opatření.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

V Brně oceňuje i symbiózu a schopnost spolupráce mezi jednotlivými podniky. „Skvěle tady funguje vzájemné doporučování mezi podniky. V restauraci je to se zážitkem podobné jako v divadle. Když zažijete zklamání, už další restauraci nebo divadlo nemáte chuť navštívit. Ale když je host spokojený, může začít objevovat a navštěvovat další podniky,“ vysvětluje Blumaier.

Od hereckých kolegů má na rozhovory kladné reakce. „Fandí mi a tvrdí, že se rozhovory příjemně poslouchají. Ale některé kolegyně si ze mě i utahují, že je prý ze mě druhý Maurer,“ prozrazuje, jaké má na svou novou „roli“ ohlasy.

Ani v době zavřených divadel však neopustil svou hereckou profesi. V divadle se zkouší ostošest, aby byli herci připravení, až zase budou moci předstoupit před diváky. Aktuálně s kolegy v Redutě chystají inscenaci Nikdo od Ödöna von Horvátha.