Na Velikonoce se nachystali i ve strakonickém pivovaru Dudák, který poprvé zvolil třetinkové čiré lahve.
„Jinak už ho ale vaříme asi sedmým rokem, tak je z toho tradice. Zájem je letos opravdu velký, připravili jsme asi 160 hektolitrů. Samozřejmě máme i sudové. Postup zůstává stejný, základem je klasický ležák,“ vysvětlil sládek Dudáka Vlastimil Matej.
Barvu a jemné dochucení pak dodává extrakt z kopřivového čaje a přírodní aroma a barvivo.
Strakonický pivovar Dudák uvařil zelené pivo |
Kromě pivovarské prodejny přímo ve Strakonicích si mohou čepované velikonoční dopřát i zákazníci restaurace v Pětidomí v českobudějovickém Suchém Vrbném. Na místě ho vypít nemohou, ale odnesou si ho domů v PET lahvi.
Do přípravy zeleného piva se pustili i v pivovaru Glokner ve Svachově Lhotce na Českokrumlovsku, který rovněž uvařil speciální ležák.
A také pivovar Český Krumlov udělal limitovanou várku jedenáctistupňového. K mání je v sudech a pro domácnosti v pětilitrových party soudcích.
A další velikonoční značky jsou ve specializovaných obchodech třeba v krajském městě.
Zájemci si mohou koupit třeba Zelený ležák Bééran 11° od Antoše, Zelený ležák 13°, Zelený ležák Session IPA 13°, oba z Nomáda, nezahálel ani Zichovec, který má pivo s názvem Hody Hody speciál 13°, a přidal se i Hulvát z Truskovic nedaleko Vodňan, který uvařil Velikonoční RED 12°. Všechny jsou k dostání většinou v 1,5litrové PET lahvi.