Ozdobou obřího dortu je zámek Červená Lhota. Bude z něj 13 tisíc porcí

  12:48
Zámek Červená Lhota má malého dvojníka na budějovickém výstavišti. Na rozdíl od originálu ho ale místo stavbařů postavili cukráři a tvoří originální střed obřího dortu, který aspiruje na zápis do České knihy rekordů. Je součástí expozice dvoudenního Travelfestu v pavilonu T2, která se otevře v pátek.

„Pětimetrový dort vážící zhruba jeden a půl tuny slavnostně rozkrojíme při zahájení veletrhu v 10 hodin,“ uvedl Jaromír Polášek, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu, která Travelfest pořádá.

Dvoupatrový dort vznikl díky nadšení dvacetičlenného týmu studentů a mistrů odborného výcviku ze SOŠ a SOU Písek, Střední školy obchodu, služeb a řemesel Tábor a také cukrářů z táborského Muzea čokolády a marcipánu a strakonické pekárny Galaxie. Jeho duchovním otcem je šéf Gastrofestu Vladimír Tůma, který usiloval o překonání osm let starého rekordu.

„V roce 2010 jsme měli na Gastrofestu obří dort ve tvaru čtverce o stranách 4,8 metru. Vážil 1 270 kilogramů,“ připomněl Tůma.

Jeho následovník váží 1 570 kilogramů, tedy o 300 kilo víc. Má čtvercovou základnu o stranách 4,85 metru, druhému patru dominuje půl metru vysoký model zámku Červená Lhota o stranách 60 centimetrů.

„Vůči originálu je náš dort v poměru 1:60. Vnitřek tvoří korpusy z osmi velkých dortů, které jsou promazané čokoládou a krémem. Fasáda je z marcipánu, stejně jako střecha a nádvoří. Marcipánový je i potah na skále a mostu,“ popsal Petr Toman z táborského muzea čokolády, který padesátikilogramový sladký vodní zámek vytvořil s kolegyní Janou Nácalovou za týden.

Dalšími ozdobami největšího českého dortu je 22 obrazů známých míst kraje namalovaných na marcipán. „Budeme ho krájet po celou dobu konání veletrhu. Mělo by z něj být 13 tisíc porcí,“ upřesnila manažerka veletrhu Klára Kaštylová.

Rekordní dort si mohou příchozí dát v relax zóně v pavilonu T2 nebo ve veletržní kavárně Travel Café, kde budou baristé servírovat kávu ze zrnek míchaných speciálně pro tento veletrh.

Nabídky na využití volného času tu bude prezentovat 70 vystavovatelů. Doprovodný program obohatí živá hudba, setkání s herci a soutěže o ceny. Na sobotu připravili organizátoři v pavilonu Z zábavný program pro rodiny s dětmi.

Pavilon T1 bude hostit už od čtvrtka třídenní jarní Gastrofest. „Letošní novinkou je expozice Indonésie. Spolu s kuchařem má dorazit i taneční soubor se zpěváky a muzikanty z Indonésie,“ řekl šéf Gastrofestu Vladimír Tůma.

Příchozí tu najdou celkem 56 míst, kde si mohou dát něco dobrého, vystavovatelů má přijet celkem 80.

„Osobně se moc těším na španělskou národní kuchyni, na její mořské ryby a úpravu vepřového masa,“ sdělil Tůma.

Návštěvníci mohou ochutnat také francouzské šneky po burgundsku, velké burgery z hovězího masa, maďarské klobásky, mexickou či thajskou kuchyni včetně hmyzích specialit, ale třeba i sushi či úhoře.

„Ital Massimo Orlando, který žije v Čechách, připraví na Gastrofestu La pinsa romana, což je obdoba pizzy, ale z nadýchaného těsta, které kyne neuvěřitelných 80 až 100 hodin a obsahuje tři druhy mouky – sójovou, pšeničnou a rýžovou, a je lehce stravitelné,“ popsal Tůma.

Veletrhy Gastrofest a Travelfest jsou na výstavišti otevřeny do soboty a mají společnou vstupenku. Základní vstupné vyjde na 150 korun, studenti zaplatí 100 korun, senioři nad 70 let 50 korun.