Tažín

Publikováno: 06.08.2017 09:50
Honza s Lenkou se dnes inspirovali povídáním Jirky Kolbaby a připravily marocký pokrm tažín. Ochutnejte s námi...

Honza: Tažíny je pokrm připravený v typickém stejnojmenném hrnci, který má poklici vysokého tvaru. Ta zajišťuje, že se odpařující tekutiny při dušení vrací zpátky.

Lenka: Ve své podstatě jde o dlouhé, pomalé dušení, kdy se zachová co nejvíce lahodné šťávy. Ale nemějte strach, všechno se dá zvládnout i v jakémkoli jiném kvalitním hrnci s pokličkou.

Honza: Takže já vykoupil v krámě vše, co je jako zelenina a jdeme na to.

Lenka: Počkej, počkej, všechno. Ty jsi pořád takhle hr, ale všechno tam přijít nemůže. Cuketa, lilek, mrkev, cibule, tak to ano, to mi nakrájej.

Honza: Další ingredience, které potřebujete, jsou nakládaná rajčata, česnek, zázvor - já se přikláním k čerstvému nakládanému, římský kmín, skořice, pepř, olivový olej a plechovka cizrny. Čerstvou mátu a petržel budete potřebovat až na závěr.

Lenka: A? Teď tady na tebe koukám, na tebe a hrnec plný zeleniny a mám pocit že se tváříš bezradně jako poraněná srnka. Nebo spíš daněk, pardon. Co se děje?

Honza: Přiznám se, že jsem zavalen hromádkami zeleniny, ale jsem bezradný. Musíš zasáhnout ty.

Lenka: No jo, nemít mě, tak jsi ztracený. Je to jednoduché, nic složitého. Zeleninu jsi připravil, mrkev příště možná na trochu větší kousky, protože pak zůstane déle pevnější a nebude tak rychle rozvařená. Teď mi osmaž cibulku, přidáme česnek, všechno koření a pěkně to zamícháme až do úplného splynutí.

Honza: Dobře, Lenko, děkuji ti mockrát. Teď už budu postupovat intuitivně. Přidávám cukety, mrkev, lilek, osmažím, obracím dalších pár minut. Přidají se rajčata, vývar, cizrna a dosolí a dopepří podle chuti. Dál se jídlo přivede k varu a necháme hezky probublávat než to bude tzv. na skus. Dušení může trvat zhruba 40 minut i hodinu.

Lenka: A jestli chcete, můžete k tomu přidat kuskus nebo rýži a je z toho plnohodnotné jídlo.

Dobrou chuť!

Zdroj obrázku: Wikipedia.org

13.08.2017

Špagety s bazalkovým pestem

Honza s Evou dnes připravují špagety s bazalkovým pestem...
30.07.2017

Sachrův dort podle pratety Růženky

Lenka se dnes rozhodla, že nejen Honzovi, ale i posluchačům prozradí největší poklad své kuchyně. Sacherův dort podle pratety Růženky...
23.07.2017

Fazolová polévka na sladkokyselo

Lenka strávila minulý víkend u příbuzných na Slovensku, odkud si také přivezla inspiraci na dnešní oběd - fazolovou sladkokyselou polévku.
16.07.2017

Treska po francouzsku

Ludvík s Lenkou jsou tu s dalším ze svých lehkých prázdninových jídel. Dnes připravují tresku po francouzsku.
09.07.2017

Lehká květáková polévka

Protože je léto, Honza si dnes nejen pro Lenku, ale i pro naše posluchače připravil květákovou polévku...
Impuls on-line
Český Impuls on-line
archiv
button reset sector 1 sector 2 sector 3 sector 4 sector 5 sector 6 sector 7 sector 8 button reset sector 1 sector 2 sector 3 sector 4 sector 5 sector 6 sector 7 sector 8 button reset sector 1 sector 2 sector 3 sector 4 sector 5 sector 6 sector 7 sector 8
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.