Fazolová polévka na sladkokyselo

Publikováno: 23.07.2017 09:50
Lenka strávila minulý víkend u příbuzných na Slovensku, odkud si také přivezla inspiraci na dnešní oběd - fazolovou sladkokyselou polévku.

Co budete potřebovat:

250 g červených fazolí
1,5 litru vody
300 g brambor
špetka soli
1 lžíce cukru
400 ml smetany
40 g hladké mouky
2 lžíce octa

Lenka: Já jem minulý víkend strávila u příbuzných na Slovensku, takže téma dnešního vaření je, řekla bych, naprosto jasné.

Honza: No tak to se těším! Já se po haluškách s bryndzou i bez můžu utlouct.

Lenka: Doufám, že tě příliš nezklamu, ale halušky to nebudou, uděláme si fazolovou polévku na sladkokyselo. Tu uvařila babička mojí mamince, kdž jela poprvé na návštěvu do Trenčína. Vizuálně ji prý neuchvátila, ale chutí byla nadšená natolik, že si okamžitě vzala recept a vaříme ji dodnes.

Honza: Teda, dneska to máme i s příěhem, to se mi líbí. Ale pojďme se už na to vrhnout. Předpokládám, že budeme potřebovat fazole.

Lenka: Zcela správně. Pokud máte tlakový hrnec, tak je tam rovnou můžete hodit, přilít vodu a vařit 45 minut. Pokud nemáte, musí se fazole přes noc namáčet.

Honza: Vidím taky brambory, takže loupu a krájím na kostičky.

Lenka: Po té třičtvrtě hodince je hodíme k fazolím, trochu osolíme, taky osladíme lžící cukru, když je potřeba, tak dolijeme vodu a vaříme do změknutí bramor.

Honza: A už jenom poslední dodělávky: přilijeme smetanu, v níž jsme rozmíchali trochu hladké mouky a necháme projít varem.

Lenka: Pak z ohně odstavíme a dochutíme octem, popřípadě dosolíme. Ještě musím říci, že babička to pokaždé trochu přišmrncla paprikovou klobáskou, takže pokud nejste zrovna vegetariáni na dietě, klidně ji tam přihoďte také.

Dobrou chuť!

 

Zdroj obrázku: Wikipedia.org

13.08.2017

Špagety s bazalkovým pestem

Honza s Evou dnes připravují špagety s bazalkovým pestem...
06.08.2017

Tažín

Honza s Lenkou se dnes inspirovali povídáním Jirky Kolbaby a připravily marocký pokrm tažín. Ochutnejte s námi...
30.07.2017

Sachrův dort podle pratety Růženky

Lenka se dnes rozhodla, že nejen Honzovi, ale i posluchačům prozradí největší poklad své kuchyně. Sacherův dort podle pratety Růženky...
16.07.2017

Treska po francouzsku

Ludvík s Lenkou jsou tu s dalším ze svých lehkých prázdninových jídel. Dnes připravují tresku po francouzsku.
09.07.2017

Lehká květáková polévka

Protože je léto, Honza si dnes nejen pro Lenku, ale i pro naše posluchače připravil květákovou polévku...
Impuls on-line
Český Impuls on-line
archiv
button reset sector 1 sector 2 sector 3 sector 4 sector 5 sector 6 sector 7 sector 8 button reset sector 1 sector 2 sector 3 sector 4 sector 5 sector 6 sector 7 sector 8 button reset sector 1 sector 2 sector 3 sector 4 sector 5 sector 6 sector 7 sector 8
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.