Telecí cibulové řízky.

Publikováno: 03.09.2005 08:20
Dnes si dáme něco opravdu velmi jednoduchého a přitom velmi chutného. Jsou to telecí cibulové řízky.

Telecí maso:

Telecí maso patří mezi bílé druhy a je velmi vhodné na přípravu diet a pro diferencovanou stravu.
Má světle růžovou barvu, ledvinka je obrostlá lojem. Syrové maso je cítit po mléce. Telecí maso má velké množství vody a poměrně rychle se kazí, je nutno důkladně kontrolovat jeho kvalitu. Dobře živené kusy mají maso pevné, zmasilé a nejsou vystouplé kosti.
Z biologicky hodnotných látek je nejvýznamnější obsah vitamínu „B“.

Nejkvalitnější je telecí kýta a z vnitřností jsou nejcennější játra, slezina, brzlík.

Pro dnešní pokrm budeme potřebovat:

* 8 tence naklepaných telecích řízků (asi 80 dkg) - můžeme použít i kuřecí či krůtí, ale věřte, že telecí je nejlepší
* 1 pytlík hotové cibulové polévky (nelekejte se)
* 2 dl smetany
* 2,5 dl kysané smetany.


Postup přípravy:

* Řízky nesolíme!
* Vložíme do ohnivzdorné misky a zasypeme obsahem polévky.
* Smícháme obě smetany, které vlijeme na řízky.
* V předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů pečeme cca 25 minut.


Jako přílohu doporučujeme brambory a celé ozdobíme pažitkou.

 

DOBROU CHUŤ vám přeje František Horejš a Rádio IMPULS.

Rubriku "Hrnečku vař" můžete na Rádiu IMPULS slyšet každou sobotu v 08:15 a v repríze pak ve 12:15.

 

08.10.2005

Tvarohové nočky s brusinkami.

Dnes se odměníme sladkým dezertem, a to ne ledajakým. Vypravíme se do rakouského Salcburku, kde jsou doma tvarohové nočky s brusinkami. Tento jednoduchý a přitom výtečný dezert si zamiloval již Mozart a je nedílnou součástí při návštěvě tohoto města v podhůří Alp.
24.09.2005

Hlíva ústřičná v sýrovém kabátě s bylinkovým sósem.

Je podzim a tak zůstaneme u pokrmů z hub s tím rozdílem, že pro ně nemusíte jít do lesa, ale stačí jít do supermarketu a můžeme začít. Nelekejte se, vypadá to složitě, ale není tomu tak. Tento kulinářský zážitek je velmi oblíben ve Francii a já věřím, že budete nadšeni tak jako my.
17.09.2005

Losos s anglickou slaninou a estragonem.

Dnes si dáme lososové filé tak trochu jinak. Recept je velmi oblíben u našich jižních sousedů v Rakousku a tak věřím, že bude chutnat i vám. A nelekejte se výčtu ingrediencí, celý pokrm je hotov za cca 20 minut.
27.08.2005

Vepřové panenky s borůvkovou salsou.

Mnozí se budou divit nad touto skladbou potravin, ale nechte se překvapit, je to opravdu zážitek, kterým poctíte jak rodinu, tak přátele.
20.08.2005

Gorgonzolové fazole s lilkem.

Máme ještě prázdniny, tak si i tentokráte dáme něco lehkého, co nezabere mnoho času a je přitom velmi chutné: jsou to gorgonzolové fazole.
Impuls on-line
Český Impuls on-line

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.