Hlíva ústřičná v sýrovém kabátě s bylinkovým sósem.

Publikováno: 24.09.2005 08:20
Je podzim a tak zůstaneme u pokrmů z hub s tím rozdílem, že pro ně nemusíte jít do lesa, ale stačí jít do supermarketu a můžeme začít. Nelekejte se, vypadá to složitě, ale není tomu tak. Tento kulinářský zážitek je velmi oblíben ve Francii a já věřím, že budete nadšeni tak jako my.

Hlíva ústřičná
Celosvětové výzkumy z posledních let prokázaly, že se jedná o houbu, která svým ojedinělým složením lidskému zdraví jednoznačně prospívá a na organismus působí velmi blahodárně. Pravidelnou konzumací této houby dochází k regeneraci buněk a posilování imunitního systému. Tyto její schopnosti způsobují především beta - 1,3 - D glukany , dále celá řada vitamínů, potřebných stopových prvků (železo, jód, selen, draslík atd.), mastné kyseliny, proteiny, steroly a v neposlední řadě také vláknina, která z těla odstraňuje usazené škodliviny. Díky těmto okolnostem je pravidelná konzumace hlívy vynikající prevencí před různými civilizačními onemocněními.

Hlíva ustřičná se již koncem dvacátého století těšila značné oblibě a vedle žampionů je stále častěji k dostání v obchodech. V přírodě vyrůstají její plodnice na podzim i v zimě. Najdeme je na pařezech i kmenech listnatých stromů, v místech chráněných před mrazivými větry. Bývá nejčastěji na kmenech nebo pařezech topolů, vrb, ořešáků, jasanů, buků a dubů.  Roste i mimo les, v parcích a zahradách.

Kdy pomáhá:

- zvyšovat obranyschopnost organizmu
- snižovat poruchy metabolizmu cukru a tuku
- zmírňovat chronické infekce, záněty a únavu
- zmírňovat strnulost šlach a končetin
- odstraňovat bradavice virového původu
- regulovat peristaltiku střev
- při úpravě krevního tlaku
- funkci cévního systému
- při alergii, stresu a zátěži organizmu.

Hlívu ústřičnou připravujeme stejně jako tradiční houbové pokrmy s tím rozdílem, že je ji potřeba vařit o trochu déle, aby nebyla tuhá – asi jako holubinky nebo lišky. Lze ji použít do bezpočet jídel, např. do bramborové polévky, známá a vynikající je zejména hlívová „dršťková“ polévka, do gulášů a omáček, karbanátků, pod masa, do zapečených brambor s uzeninou, míchanice s přílohou špenátem a další.

Pro přípravu dnešního pokrmu budeme potřebovat:

* 2 větší trsy hlívy s většími houbami
* 5 stroužků česneku
* 3 vejce
* 5 dkg parmazánu
* 8 dkg strouhanky
* 2 malé cibule
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce mouky hladké
* 1 dl bílého vína
* 2 dl smetany
* 10 dkg sezónních bylinek například levanduli
* sůl, pepř
* čerstvý tymián, rozmarýn
* 3 lžíce olivového oleje.

Postup přípravy:


* Česnek oloupeme a jeden stroužek nasekáme najemno.
* Houby očistíme, ale nemyjeme - nasákly by vodu.
* Houby dáme do mísy, na ně poklademe rozmarýn a tymián a rozprostřeme česnek.
* Pokapeme olivovým olejem a necháme asi tak hodinu marinovat.
* Mezi tím nastrouháme parmezán a smícháme se strouhankou.
* Vajíčka rozšleháme, cibulku nakrájíme najemno. Bylinky nasekáme nahrubo.

Příprava sósu:
* Cibulku s nasekaným česnekem na pánvičce s máslem necháme trochu zesklovatět a poprášíme moukou.
* Přidáme víno a trochu zeleninového vývaru - to celé necháme vydusit,.
* Přidáme smetanu, osolíme, opepříme a zalijeme šťávou z citronu.

* Houby vyndáme z marinády,  protáhneme vajíčky a obalíme směsí parmezánu se strouhankou a v oleji vypečeme dozlatova.

* Jako poslední přidáme k sósu nasekané bylinky a umixujeme.

Porce hub upravíme na talíře nejlépe bílé a zalijeme sósem, nebojte se pokapat i okraje - vypadá to nádherně.

Jako přílohu doporučujeme vařený brambor a trochu červeného vína, nejlépe Frankovku.

DOBROU CHUŤ vám přeje František Horejš a Rádio IMPULS.

Rubriku "Hrnečku vař" můžete na Rádiu IMPULS slyšet každou sobotu v 08:15 a v repríze pak ve 12:15.

08.10.2005

Tvarohové nočky s brusinkami.

Dnes se odměníme sladkým dezertem, a to ne ledajakým. Vypravíme se do rakouského Salcburku, kde jsou doma tvarohové nočky s brusinkami. Tento jednoduchý a přitom výtečný dezert si zamiloval již Mozart a je nedílnou součástí při návštěvě tohoto města v podhůří Alp.
17.09.2005

Losos s anglickou slaninou a estragonem.

Dnes si dáme lososové filé tak trochu jinak. Recept je velmi oblíben u našich jižních sousedů v Rakousku a tak věřím, že bude chutnat i vám. A nelekejte se výčtu ingrediencí, celý pokrm je hotov za cca 20 minut.
03.09.2005

Telecí cibulové řízky.

Dnes si dáme něco opravdu velmi jednoduchého a přitom velmi chutného. Jsou to telecí cibulové řízky.
27.08.2005

Vepřové panenky s borůvkovou salsou.

Mnozí se budou divit nad touto skladbou potravin, ale nechte se překvapit, je to opravdu zážitek, kterým poctíte jak rodinu, tak přátele.
20.08.2005

Gorgonzolové fazole s lilkem.

Máme ještě prázdniny, tak si i tentokráte dáme něco lehkého, co nezabere mnoho času a je přitom velmi chutné: jsou to gorgonzolové fazole.
Impuls on-line
Český Impuls on-line

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.